Înlocuirea dinților lipsă: soluția optimă la cel mai bun raport calitate-preț (P)

16 mai 2023
84 afișări
Înlocuirea dinților lipsă: soluția optimă la cel mai bun raport calitate-preț (P)
Sursă foto: Înlocuirea dinților lipsă: soluția optimă la cel mai bun raport calitate-preț

Cu toții simțim și studiile o confirmă: zâmbetele sunt benefice pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Atunci când afișăm un surâs sau chiar râdem cu poftă, ne îmbunătățim starea de spirit, ne crește încrederea de sine, creăm relații interpersonale frumoase și ne susținem și sănătatea – se reduce tensiunea arterială, este stimulat sistemul imunitar. Dar ce facem atunci când zâmbetul nostru nu mai este strălucitor și complet și ezităm să îl afișăm din cauza problemelor dentare cu care ne confruntăm? Cum procedăm atunci când am pierdut unul sau mai mulți dinți și, pe lângă aspectul estetic, ne îngrijorează și funcționarea eficientă a danturii? Te invităm să parcurgi acest articol și să descoperi care sunt principalele cauze ale pierderii dinților, ce consecințe aduce neînlocuirea la timp a acestora, de ce implantul dentar este considerat soluția de elecție, modernă, eficientă și ultrarezistentă pentru o refacere estetică și eficientă a danturii.

Cauze și consecințe ale pierderii dinților naturali

De la banala carie dentară netratată la timp sau tratată necorespunzător, la traumatismele dentare accidentale, de la factori genetici și vârstă înaintată, până la boala parodontală, toate acestea sunt cauze principale care pot duce la pierderea dinților.

Cu cât ai mai mulți dinți lipsă și amâni inserarea unui implant dentar, cu atât mai mult îți va fi afectat confortul la nivelul cavității bucale, procesul de masticație și de vorbire, dar și mimica feței. Următorii pași sunt scăderea stimei de sine și chiar afectarea sănătății organismului per ansamblu.

Mai exact, din momentul în care ai pierdut un dinte, cei învecinați încep să migreze. Antagoniștii coboară, iar dinții din proximitatea spațiului edentat se înclină. Astfel, spațiul edentat se micșorează, dar nu se închide corect, ceea ce ar putea determina necesitatea de a folosi un aparat ortodontic.

Apariția unor contracturi musculare, a oboselii în timpul masticației și a durerilor în regiunea capului sunt alte simptome generate de o dantură incompletă.

Tot o consecință a pierderii dinților este reprezentată de resorbția osoasă de la nivelul spațiului edentat.

În acest caz, este nevoie de refacerea volumului osos. Fără manopere suplimentare, este afectată posibilitatea realizării unui implant dentar. Manoperele suplimentare sunt:

  1. adiție osoasă: presupune adăugarea de os/biomaterial pe suprafața oaselor maxilare;
  2. augmentare osoasă:  presupune umplerea cu biomateriale a unui spatiu cavitar existent în oasele maxilare.

Amânarea înlocuirii dinților naturali lipsă duce, în timp, la creșterea eforturilor de a-ți reconstrui dantura și, implicit, la creșterea timpului alocat și a costurilor. Vezi aici care este prețul unui implant dentar în 2023 și cum poți face cea mai bună alegere!

Soluții moderne de înlocuire a dinților lipsă

Zâmbetul complet, larg și plin de încredere poate fi redat ușor și pe termen lung, dacă apelezi la ajutor specializat. Niciodată nu este prea târziu, important este să alegi varianta optimă pentru tine.

În funcție de numărul dinților pe care dorești să îi reconstruiești, de competențele și experiența medicului stomatolog, de alte probleme medicale cu care te confrunți, dar și în funcție de buget, poți să optezi pentru:

  • puntea dentară;
  • proteza dentară;
  • implant.

Puntea dentară poate înlocui până la maximum 3 dinți consecutivi lipsă. Această procedură stomatologică presupune o afectare a dinților învecinați sănătoși care trebuie să fie devitalizați și șlefuiți pentru a constitui punctele de ancorare a noilor structuri protetice. Din cauza sarcinii inegale în masticație, punțile se uzează mai repede, cariile pot afecta dinții stâlp, în timp, sub punte, osul continuă sa scadă și apare un gol între punte și gingii.

Protezele dentare sunt realizate din rășini și materiale acrilice speciale, cu nuanțe aproape identice de dantura și gingia naturală. Aceste dispozitive pot fi mobile sau fixe și pot înlocui toți dinții de pe o arcadă sau întreaga dantură a pacientului.

Dintre toate aceste soluții stomatologice, implantul dentar este varianta de elecție în reconstruirea danturii pacienților. Tehnologia modernă și materialele biocompatibile aduc beneficii net superioare pacienților care apelează la acestea.

Pe de altă parte, implantul dentar este realizat de medici care s-au perfecționat în această metodă de tratament, urmând cursuri de profil. Din aceaste motive, costul este mai ridicat pentru un implant dentar, comparativ cu puntea și proteza.

Implant dentar: componente și etape de realizare

Intervenția chirurgicală de inserare a unui implant dentar este o procedură prin care se înlocuiește rădăcina unui dinte natural lipsă, cu un dispozitiv asemănător unui șurub, fabricat cel mai frecvent din titan,  iar la nivel coronar se protezează cu o lucrare dentară protetică, fixată de implant prin intermediul unui bont. Astfel, cele trei componente esențiale ale implantului dentar sunt menite să refacă perfect structura, estetica și funcționalitatea unui dinte sau a măselelor lipsă.

Titaniul este cel mai des utilizat în realizarea implanturilor dentare deoarece este un metal ultra rezistent (folosit și la confecționarea navelor spațiale). Acesta prezintă o serie de proprietăți speciale care asigură o osteointegrare perfectă a implantului în structura osoasă: nu se mișcă, nu se rotește, nu doare, nu creează alergii și poate dura o viață.

Te întrebi cum se desfășoară întreaga procedură de înlocuire a dinților prin implant? Cât de complicată este? Cât durează? Dacă este dureroasă sau periculoasă? În clinicile de specialitate, totul decurge conform unui protocol bine stabilit, cu atenție maximă pentru confortul și siguranța pacienților. Pregătirea medicului, experiența și tehnologia folosită sunt factori principali ce influențează calitatea tratamentului și finalizarea cu succes a procedurii.

Medicul implantolog va efectua o consultație, iar apoi va stabili planul de tratament și tipul de implant necesar.

Prima etapă a procedurii este cea de inserare a implantului în os, prin intervenție chirurgicală sub anestezie. Pentru o recuperare cât mai ușoară, se pot prescrie medicamente antiinflamatoare, antialgice, comprese cu apă rece și chiar antibiotice, la nevoie. Igiena orală este extrem de importantă, mai ales în această perioadă, pentru a asigura reușita implantului.

Urmează etapa de osteointegrare, ce poate dura între 3 și 6 luni. Osul crește în jurul implantului, oferind sprijinul și stabilitatea necesare acestei noi rădăcini artificiale.

Etapa protetică este ultimul pas prin care se finalizează procedura de implant dentar, prin realizarea dintelui propriu-zis al pacientului – partea exterioară, vizibilă din cavitatea orală (coroană dentară, punte sau proteză pe implant).

Pentru mai multe detalii despre etapele procedurii de implant dentar, intră aici!

Beneficiile și costurile înlocuirii dinților prin implant

Atunci când trebuie să iei o decizie pe cât de firească, pe atât de dificilă pentru pacienți, precum reconstruirea danturii, este recomandat să te gândești bine și să nu iei în considerare doar prețul. Pune în balanță nevoile tale, toate beneficiile, dar și limitările procedurii în cauză, pentru că zâmbetul tău, confortul și naturalețea în vorbire și masticație, în special pe termen lung, pot fi neprețuite.

Studiile internaționale confirmă faptul că rata de succes a unui implant este de peste 98% – nivel care depinde de calitatea implantului folosit și de particularitățile fiecărui pacient. Totodată, cu o îngrijire orală corectă, acesta poate dura o viață, chiar dacă lucrările protetice de la exterior vor necesita, la un moment dat, înlocuire.

Iată și alte avantaje pe care ar trebui să le știi despre înlocuirea dinților prin implant:

  • se pot reface oricâți dinți lipsă, inclusiv o arcadă întreagă;
  • poate înlocui un dinte din orice zonă a arcadei, inclusiv pe cei de la capătul maxilarului;
  • țesutul osos în care este inserat un implant este alimentat cu sânge în mod natural și nu se resoarbe în timp;
  • au o stabilitate crescută și o funcționalitate corectă;
  • sarcina masticatorie transferată la implanturi este distribuită uniform pe os și nu afectează capacitatea de a mânca sau dinții naturali, sănătoși, ai pacientului;
  • se pot insera implanturi la orice vârstă, din momentul în care s-a încheiat creșterea scheletică, respectiv în adolescență.

Trebuie să știi că prețul unui implant dentar este dat atât de calitatea materialului din care este realizat și de renumele producătorului, cât și de experiența și profesionalismul echipei care face lucrarea. Dacă vrei să afli în detaliu cum poți evalua corect raportul calitate-preț pentru procedura de implant dentar și cum poți face cea mai bună alegere pentru tine, poți vizita clinicile ABC Eurodent, vezi aici.

Vezi aici cât costa un implant dentar la ABC Eurodent. Te vom surprinde cu siguranță. Și asta mai ales dacă ești în căutarea unei clinici de top, aproape de casă sau de locul în care lucrezi, ce poate oferi tratamente stomatologice la cele mai înalte standarde.

Cookies