Iniţiativă a parlamentarilor puterii pentru TVA redus, respinsă de Guvern, susţinută de opoziţie

de:
17 feb. 2015
0 Afișari
Iniţiativă a parlamentarilor puterii pentru TVA redus, respinsă de Guvern, susţinută de opoziţie

Propunerea, iniţiată de un grup numeros de parlamentari PSD, UNPR, PPDD şi PC, printre care se numără şi doi deputaţi PNL, prevede extinderea aplicării cotei reduse a taxei pe valoarea adăugată, de 9%, şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului, măsura ar urma să fie aplicată de agenţii economici producători, importatori şi de către cei care comercializează aceste produse.

Comisia pentru buget finanţe a recomandat plenului să respingă iniţiativa legislativă, acelaşi punct de vedere fiind susţinut şi de Guvern.

La dezbateri, secretarul de stat pentru relaţia Guvernului cu Parlamentul Valentin Iliescu a menţionat că Guvernul nu este de acord cu reducerea cotei pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete.

„Există într-adevăr, conform legislaţiei comunitare, o listă, o anexă cu produsele care pot avea cote reduse de TVA. Guvernul nu susţine (iniţiativa – n.r.) şi din cauza consecinţelor financiare asupra bugetului veniturilor de stat”, a spus el.

Acesta a adăugat că, în prima partea anului, Guvernul va veni, „şi în ideea de stabilitate”, cu un nou Cod Fiscal, „care va prevedea şi asemenea cote reduse la alte produse în afara produselor de panificaţie pe întregul ciclu de producţie”.

După anunţarea, în plen, a punctului de vedere negativ al Guvernului şi al comisiei de specialitate, viceliderul grupului PNL din Senat Dumitru Oprea i-a acuzat pe colegii de la Putere că „au câştigat nişte alegeri minţind poporul”, fiindcă pe primul plan era trecută reducerea TVA de la 24% la 19%.

„Dumneavoastră aţi promis că o duceţi la 19% (taxa pe valoarea adăugată – n.r.). Au trecut câţi ani şi nu aţi fost în stare să diminuaţi nici cu 0,25%”, a arătat liberalul.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a invocat lipsa resurselor şi faptul că actuala Opoziţie este cea care a dus TVA la 24%.

Social-democratul a amintit că s-a reuşit reducerea la 9% a TVA la pâine şi că „va fi bine” dacă acelaşi TVA va fi aplicat şi la carne.

„Dacă nu există resurse, nu ai de unde să le pui. Dar totuşi mi se pare demagogic când tu ai dus, explicând atunci când erau bani, TVA la 24%, acum să vii să ne dai lecţii cum ar trebui el redus, dar la cât? Poate ne spuneţi şi la cât, raportat şi la încasări, la tot ceea ce avem în buget, la cât am putea să îl readucem noi şi nu vrem să reducem. Atunci vă promit că votăm aici fără niciun fel de problemă, numai să ne daţi date exacte”, a adăugat acesta.

Viceliderul grupului UDMR din Senat Tanczos Barna s-a declarat, la rândul său, nedumerit de poziţia Executivului privind acest proiect, în condiţiile în care printre iniţiatori se numără zeci de parlamentari PSD şi UNPR.

Codul fiscal stabileşte în România o cotă standard de TVA de 24% pentru toate operaţiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină sau grâu, context în care cota de impozitare este de 9%.

Proiectul, depus la Senat în iunie 2014, va fi supus votului plenului miercuri, urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Cookies