Îngrijorări generale privind situația COVID la nivelul Capitalei. Toți vorbesc, nimeni nu face nimic, rata de incidență a trecut de 7

11 dec. 2020
117 Afișari
Îngrijorări generale privind situația COVID la nivelul Capitalei. Toți vorbesc, nimeni nu face nimic, rata de incidență a trecut de 7

Situația COVID-19 pare să fie, cel puțin la nivelul autorităților, îngrijorătoare în Capitală. Cu toate acestea, atât premierul, cât și primarul Nicușor Dan spun că nu vor carantina Capitala în perioada imediat următoare. Și Raed Arafat a recunoscut că au început discuțiile la nivelul Prefecturii București.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a transmis, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că va trebui analizată creşterea numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul Capitalei.

„Deşi avem o cifră constantă a cazurilor de pozitivare, totuşi, din discuţia şi analiza pe care le-am avut legate de acest subiect, avem o creştere de până la 35 de localităţi carantinate şi, de asemenea, avem o situaţie pe care, de asemenea, va trebui să o discutăm şi să o analizăm legată de creşterea numărului de pozitivări la nivelul Capitalei”, a afirmat Ciucă.

Bilanț COVID-19 București, cea mai mare rată de incidență din România

Bilanț COVID-19, 11 decembrie. 6.460 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. În București au fost înregistrate 1867 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Rata de incidență a ajuns la 7.04, cea mai mare din țară.

Arafaft și-a anunțat și el îngrijorarea

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, în cadrul reuniunii Guvernului, că la nivelul Capitalei, din data 6 decembrie până joi, a fost înregistrat un număr de 9.070 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus.

„Asta va însemna că o să avem o presiune mai mare pe sectorul medical în zona Bucureştiului şi în zonele probabil limitrofe şi poate că va fi nevoie să continuăm să transferăm pacienţi şi în alte părţi care au presiunea mai mică. Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o şedinţă cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor ATI şi şefii UPU ca să discutăm această situaţie, pe care probabil că o să începem să o vedem cândva în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri”, a spus Arafat.

Pe de altă parte, secretarul de stat a arătat că incidenţa nu este singurul factor luat în calcul atunci când se iau decizii, precum cea a carantinării.

„DSP, bineînţeles, urmăreşte împreună cu prefectura şi situaţia la Bucureşti, pentru că incidenţa nu este singurul factor care este luat în decizii. De exemplu, măsura carantinării. Există o listă de factori care este emisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ei verifică aceşti factori în fiecare zi în baza incidenţei care există la acest moment în Bucureşti”, a precizat Arafat.

El a menţionat că la nivelul Prefecturii Bucureşti s-a discutat despre intensificarea controalelor şi a măsurilor de implementare a restricţiilor existente la acest moment. Totodată, secretarul de stat a subliniat că implicarea populaţiei reprezintă măsura cea mai importantă pentru a limita răspândirea virusului.

„Colaborarea populaţiei rămâne cea mai importantă, din punctul nostru de vedere, de a colabora cu noi pentru a limita răspândirea, prin limitarea mobilităţii şi limitarea contactelor şi respectarea regulilor cu portul măştii peste tot în spaţiile publice deschise şi închise”, a spus Arafat.

Prefectul Capitalei a intensificat controalele

Singura măsură cât de cât vizibilă este că Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a intensificat controalele de verificare a populației și a companiilor dacă respectă măsuri impuse de autorități până în prezent.

Reacția lui Nicușor Dan

De cealaltă parte, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, respinge categoric introducerea carantinei în București. El a declarat că autoritățile fac tot posibilul, în ciuda situației dificile, să nu bage Bucureștiul în carantină.

”Eu sper și facem tot ce ține de noi să nu ajungem acolo. Pentru că Bucureștiul este un motor economic, facem tot ce ține de noi ca să nu blocăm activitatea economică”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general a spus că, la o analiză empirică, cel mai repede boala se răspândește în transportul în comun, cu o secțiune importantă pentru transportul în comun interurban, cu localitățile din Ilfov, și la locul de muncă.

Nicolae Ciucă spune că problema este serioasă în București

„Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătății și cu cei care se ocupă cu problemele pandemiei, în acest moment se pare că avem o problemă foarte serioasă la nivelul Capitalei. Sunt măsuri care trebuie discutate la nivelul autorităților locale și împreună cu DSP București, ca atare în ansamblul măsurilor care s-au luat la nivel național, sperăm ca, pe baza măsurilor deja stabilite la nivelul municipiului București să fie luate măsuri în consecință”, a spus premierul interimar.

Cookies