Înghețată contaminată, retrasă de pe piaţă de Carrefour după o notificare din partea producătorului

03 oct. 2021
1942 afișări
Înghețată contaminată, retrasă de pe piaţă de Carrefour după o notificare din partea producătorului
Înghețată contaminată, retrasă de pe piaţă de Carrefour după o notificare din partea producătorului

Mare atenție la ce produse mai cumpărați zilele acestea. O îngheţată contaminată a fost retrasă recent de pe piaţă de lanțul de magazine Carrefour după o notificare din partea producătorului. Despre ce produs este vorba.

Un tip de înghețată vândut în lanțul de magazine Carrefour din România a fost retrasă de pe piață după ce producătorul a anunțat că este contaminată cu oxid de etilenă. Mai mult, pe ambalaj scria că este un produs bio.

Înghețată de ciocolată bio, retrasă de pe piață de Carrefour

Conform ANSVSA, după notificarea primită din partea producătorului, lanțul de magazine Carrefour a început retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a îngheţatei cu ciocolată de 900 ml bio marcă proprie.

„Motivul rechemării: prezenta oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de carruba”, se arată în informarea ANSVSA.

Ce pot face persoanele care le-au achiziționat

Conform anunțului, cei care au cumpărat aceste produse din loturile anunțate contaminate, trebuie să nu le mai consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi de unde le-au cumpărat. Mai mult, se pare că, în cazul returnării, contravaloarea produselor va fi înapoiată fără să fie necesară prezentarea unui bon fiscal.

În vară s-au retras multe înghețate de pe piață din cauza oxidului de etilenă

Mai toată vara au fost cazuri în care diferite tipuri de înghețată, vândute de marile lanțuri de magazine, au fost retrase de la vânzare din cauza oxidului de etilenă care depășea norma admisă. Mega Image a retras de la vânzare înghețata Toblerone cu ciocolată și miere 4X100 ml, din loturile LPL0330,LPL0331,LPL1061,LPL1127.

Retragerea a fost declanșată chiar de furnizor, care a constatat unele rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor. Toate produsele retrase au fost distruse. Anterior, mai multe loturi de înghețată au fost retrase de la vânzare din mai multe lanțuri de magazine.

Amenzi date în vară de ANSVSA din pentru înghețată contaminată

Director general în Siguranța Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, a vorbit recent despre aceste situații, explicând că au fost aplicate amenzi, după ce unele supermarketuri nu au înțeles pericolul la care îi expun pe consumatori. Mai mult, produsele cu probleme au fost retrase de pe piață.

„S-a retras de pe piață întreagă cantitate de înghețată care era la comercializare. Aproximativ două milioane de bucăți de înghețată. Din păcate, a trebuit să aplicăm și amenzi care, împreună cu litoralul, s-au ridicat la aproximativ un milion de lei.

Din nou atrag atenția supermarketurilor care au comercializat, către clientul final, aceste tipuri de înghețată, că au obligație să afișeze la intrarea în magazin sau la raionul de înghețată, acele produse, așa încât consumatorul, dacă îl are în congelator, să îl readucă.

Este mult mai importantă sănătatea publică decât imaginea unor supermarketuri, care se pare că nu înțeleg acest lucru, și de aceea a trebuit să aplicăm și sancțiuni”, declara Mihai Ponea la Antena 3.

Cookies