Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) organizează un tur ghidat intitulat „Bucureștii și Cutremurele” prin care mai mulți specialiști vor oferi informații cu privire la siguranța cetățenilor în caz de cutremur.
Reprezentanții INFP propun un tur ghidat prin București în acest weekend, alături de specialiști din domeniu, pentru a informa participanții cu privire la clădirile vulnerabile seismic și care sunt soluțiile pentru a le pune în siguranță.
De asemenea, se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, unul dintre cele mai grave mișcări seismice care a provocat mari pagube în urma cărora s-au pierdut numeroase vieți, având o magnitudine de 7,4 Mw:
90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii parțiale sau totale a 32 de clădiri. Unde erau acestea? De ce s-au prăbușit? Ce schimbări a produs cutremurul?
Orașul este în continuare plin de clădiri vulnerabile seismic – le vom vedea pe câteva dintre ele. Ce soluții există pentru punerea acestora în siguranță? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face sau nu pentru reducerea acestuia? Ce învățăm de pe urma cutremurelor recente din Turcia sau din zona Târgu Jiu?
Turul oferă răspunsuri pertinente la aceste întrebări, anunță reprezentanții INFP pe Facebook, dar și o viziune a orașului dintr-o altă perspectivă. De asemenea, specialiștii vor informa participanții și cu privire la pregătirea fiecăruia în caz de cutremur.
Parte din echipa de ghizi din acest an sunt:
Turul ghidat se va desfășura pe data de 4 sau 5 martie, începând cu ora 14:00. Acesta va dura aproximativ două ore și jumătate.
Punctul de întâlnire va fi statuia lui Ion Heliade Rădulescu, ce se află în Piața Universității. Participanții sunt rugați să ajungă cu 10 minute înainte de ora de începere. Turul ghidat va lua sfârșit în Piața Romană.
Grupul va fi format din persoanele care se vor prezenta la statuie până la ora începerii turului, acestea făcându-și rezervare în prealabil. Numprul maxim de persoane va fi de 100 de persoane pe tur, iar vârsta minimă a participanților recomandată este de 14 ani.
Pentru înscriere, participanții sunt rugați să completeze ACEST formular. În cazul în care persoanele înscrise nu mai pot participa la tur, sunt rugate să anunțe acest lucru.
Nu se vor percepe taxe pentru participare, acesta fiind oferit în mod gratuit. Cu toate acestea, donațiile sunt apreciate de reprezentanții Institutului. Participanții vor beneficia de materiale utile cu privire la modalități practice de reducere a riscului seismic, alături de link-uri folositoare.
De asemenea, participanții sunt rugați să poarte haine groase, turul desfășurându-se afară.
Tururile pot fi anulate sau amânate în funcție de condițiile meteo sau din alte motive. Participanții vor fi anunțați pe adresa de e-mail dată. Mai multe informații vor fi date pe site-ul INCDFP sau în tab-ul „Discussion” al evenimentului de pe Facebook.
Pe data de 4 martie 1977, în București și în țară, se producea unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate pe teritoriul României, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora 21:22 și a durat 56 de secunde.
În urma acestuia, au murit 1.570 de oameni, dintre care 1.391 în capitală, transmite Adevărul. De asemenea, s-au înregistrat 11.300 de răniți.
La nivel național, aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Multe dintre pagubele materiale au fost în București, unde un număr de peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au dărâmat.
Personalități marcante ale vremii s-au numărat printre decesele raportate, precum Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, dar prozatorii A. E. Baconski şi Alexandru Ivasiuc.
Cutremurul a avut epicentrul în zona Vrancea, la aproximativ 100 de kilometri adâncime, iar unda seismică s-a resimțit în toată zona balcanică.