ȘTIRI

Informații contradictorii dinspre Guvern. Se relaxează sau nu restricțiile abia impuse?

O informație venită pe surse spunea că Guvernul ar putea reveni asupra măsurii de închidere a magazinelor la ora 18:00, dacă se va constata că măsura duce la aglomerarea acestora, susțineau surse guvernamentale citate de Digi24.ro. Totuși, nu a trecut mult timp și Executivul a venit imediat cu o reacție vehementă.

S-ar fi auzit că vor relaxa anumite restricții, dar nu e așa.

„Sunt mai multe măsuri în analiză. Ele au fost luate la solicitarea specialiștilor. Putem reveni asupra lor”, susțineau sursele citate de Digi 24.

Ce măsuri ar fi fost modificate

Una dintre măsurile asupra căreia ar putea reveni Guvernul este cea privind închiderea magazinelor de la ora 18:00. Măsura se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie, și pe tot parcursul săptămânii unde rata este mai mare de 7,5 la mie. 

O altă măsură pe care o au în vedere autoritățile este ce referitoare la sălile de fitness. Potrivit Hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, acestea se închid la o rată mai mare de 4 la mie. Acum, Guvernul ia în calcul deschiderea sălilor de fitness, dacă persoanele care merg să facă sport se testează înainte cu teste antigen.

Varianta testelor antigen este luată în considerare și pentru deschiderea unor evenimente printre care concertele, filmele sau spectacolele de teatru.

Reacție oficială a Guvernului după informația pe surse

Reprezentanţii Guvernului au precizat luni, referitor la informaţii apărute, pe surse, în spaţiul public privind posibila relaxare de restricţii, că „nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea sau modificarea măsurilor adoptate”. „Aceste măsuri sunt raportate la incidenţa fiecărei localităţi printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localităţii”, adaugă Executivul, într-un comunicat de presă.

„Referitor la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la „relaxarea unor restricții” adoptate de Guvern, fiind citate surse guvernamentale, facem următoarele precizări:

Nu se revine asupra măsurilor

Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea/modificarea măsurilor adoptate. Menţionăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidenţa fiecărei localităţi printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localităţii.

În ceea ce priveşte perspectiva unor măsuri de natură a permite desfăşurarea unor tipuri de activităţi, menţionăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens şi nu vizează perioada imediat următoare. La nivel guvernamental se desfăşoară consultări şi analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel naţional va fi redusă semnificativ şi doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuţie condiţiile pentru desfăşurarea anumitor tipuri de activităţi”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Ce restricții sunt acum în vigoare

Potrivit deciziei CNSU aprobată joia trecută de către Guvern, în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, în weekend – vineri, sâmbătă, duminică – circulaţia este permisă doar până la ora 20.00. Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 toată săptămâna. Magazinele se vor închide la ora 18:00. Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button