InfoCons a realizat un studiu referitor la pâinea de pe piața românească. Pâinea din magazine plină de sare, zahăr și E-uri

14 ian. 2022
210 Afișari
InfoCons a realizat un studiu referitor la pâinea de pe piața românească. Pâinea din magazine plină de sare, zahăr și E-uri
InfoCons a realizat un studiu referitor la pâinea de pe piața românească. Pâinea din magazine plină de sare, zahăr și E-uri | Sursă foto: Unsplash

Pâinea este un aliment extrem de popular în România. Nu lipsește de la nici o masă, trebuie să mănânci cu pâine că altfel nu te saturi. InfoCons a făcut un studiu și a examinat 50 de produse de acest tip de pe piață.

InfoCons a realizat un nou studiu. De data aceasta subiectul studiului au fost produsele de tip pâine de pe piața românească.

InfoCons a realizat un studiu referitor la pâinea de pe piața românească

Pentru realizarea studiului, InfoCons a examinat 50 de produse de tip pâine de pe piață. Produsele proveneau de la următorii producători/distribuitori: Carrefour, Auchan, Lidl, România Hypermarche, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, C. Boromir, Oltina Impex, Velrom, Smart Food Solutions, Vel Pitar.

După efectuare studiului, datele obținute au fost analizate și centralizate de InfoCons. Aceștia au constatat că doar 26% din totalul produselor ce au fost studiate afișau pe eticheta procentul ingredientului principal.

Ingredientele principale regăsite au fost făina de diverse tipuri sau amestecul de panificație.

  • Făina a fost regăsită in compoziția produselor examinate în proporții cuprinse între 26 și 78%.
  • Amestecul de panificație a fost regăsit in compoziția produselor examinate în proporții cuprinse între 7 și 69,4%.

Procentul de cartofi, cerealele sau semințele regăsit în produsele examinate:

  • 14% conțin semințe în proporții cuprinse între 1,2% și 29%.
  • 4% conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%.
  • 4% conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

Doar 44% din produsele ce au fost examinate menționau tipul de faină folosit pentru prepararea produsului. S-au identificat 5 tipuri de făină:

  • Făina de tip 650 se află în compoziția a 77,27% din produsele studiate.
  • Făina de tip 1250 se află în compoziția a 72% din produsele studiate.
  • Făina de tip 550 se află în compoziția a 9% din produsele studiate.
  • Făina de tip 480 se află în compoziția a 5% din produsele studiate.
  • Făina de tip 1350 se află în compoziția a 5% din produsele studiate.

66% din produsele ce au fost examinate cu ocazia studiului făcut de InfoCons nu menționau sursa de proveniență a ingredientelor principale.

Pâinea din magazine plină de sare, zahăr și E-uri

50% din produsele ce au fost studiate de InfoCons pentru realizarea acestui studiu, au în compoziție lor E-uri. Tipurile de E-uri ce au fost regăsite cel mai des în pâinea studiată sunt:

  • Acidul Ascorbic (E300) – acesta a fost regăsit în 60% din produsele studiate.
  • Acidul Sorbic (E200) – acesta a fost regăsit în 48% din produsele studiate.
  • Propionatul de Calciu (E282) – acesta a fost regăsit în 40% din produsele studiate.

Cantitatea de zaharuri ce a fost regăsită în pâine este cuprinsă intre 0,22g și 7g. În ceea ce privește sarea din compoziția acesteia, cantitatea este cuprinsă între 0,1g și 2,3g. 2% din produsele ce au fost studiate nu menționau dacă în compoziția lor se regăsesc zaharuri sau sare.

 

 

Cookies