Infernul din transportul public: 90% dintre tramvaiele din București nu au aer condiționat. Câte autobuze și troleibuze se află în aceeași situație

03 iul. 2022
536 Afișari
Infernul din transportul public: 90% dintre tramvaiele din București nu au aer condiționat. Câte autobuze și troleibuze se află în aceeași situație
Infernul din transportul public: 90% dintre tramvaiele din București nu au aer condiționat. Câte autobuze și troleibuze se află în aceeași situație. Sursa foto: EvZ

Ultimele zile au adus în București zile cu temperaturi caniculare, greu de suportat. Vestea rea este că vremea călduroasă este departe de a se termina, vestea și mai proastă este că transportul public nu a fost pregătit în totalitate cu instalații de aer condiționat nici în acest an, astfel că 90% dintre tramvaiele care circulă în prezent nu au aer condiționat. Totodată, situația este dificilă și în cele aproape 40% dintre troleibuze în care bucureștenii circulă în temperaturi ridicate.

Lipsa aerului condiționat din mai multe mijloace de transport în comun din Capitală dau bătăi de cap bucureștenilor an de an, deoarece la orele de vârf și în zilele caniculare situația devine extrem de dificilă.

Câte autobuze, tramvaie și troleibuze din București au aer condiționat

Potrivit informațiilor transmise de Societatea de Transport București la solicitarea Hotnews, la această oră situația aerului condiționat este cea mai bună în cazul autobuzelor. Parcul auto circulant al STB e alcătuit în prezent din 1.021 autobuze, 151 troleibuze și 267 tramvaie.

În total, STB dispune de 500 de autobuze Mercedes tip Euro 4, 400 de autobuze Otokar și 130 de autobuze Mercedes Hybrid. Toate autobuzele din parcul auto care ies pe traseu dispun de instalație de aer condiționat. Totuși, STB nu a subliniat și dacă toate aceste instalații sunt și funcționale.  Acestora li se adaugă și 500 de autobuze Mercedes Euro 3, dintre care doar 150 au aer condiționat. Acestea sunt scoase pe traseu doar în situațiile speciale.

Situația este mult mai gravă în cazul tramvaielor. Din totalul de 267, doar 25 au instalație de aer condiționat. În cazul troleibuzelor raportul este mai bun, 95 din cele 151 troleibuze dispun de instalație de aer condiționat.

„Ținând cont de schimbarea condițiilor climatice preconizate, de cerința expresă a publicului călător, precum și de perspectiva îmbunătățirii condițiilor de transport, pe viitor, toate vehiculele ce vor fi achiziționate (autobuze, troleibuze, tramvaie) vor fi dotate cu instalații de climatizare. De asemenea, noile tramvaie Imperio ce vor intra în circulație din luna august, vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. Tramvaiele vor fi livrate eșalonat și vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, au transmis oficialii STB.

În luna iunie a acestui an, STB  a semnat un acord cu firma HVAC INTER TRADE SRL pentru repararea și repunerea în funcțiune a instalațiilor de aer condiționat a autobuzelor Mercedes Euro 4. Înțelegerea are o valoare de 1,5 milioane de lei.

 

Cookies