Inedit. Schimb de exponate între muzee mari din București: Art Safari va fi în sfârșit „safari”, la schimb cu „Antipa”

20 iun. 2022
148 afișări
Inedit. Schimb de exponate între muzee mari din București: Art Safari va fi în sfârșit „safari”, la schimb cu „Antipa”

„Ne vedem la girafă în Centrul Vechi, nu doar la girafă în Piaţa Victoriei!”, este invitația adresată publicului de Art Safari care anunță astfel schimbul inedit de exponate cu Muzeul Antipa.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” aduce exponate-vedetă la Art Safari, în Palatul Dacia-România, din strada Lipscani nr. 18-20, iar Art Safari organizează o expoziţie temporară inclusiv cu artă istorică în Antipa, în perioada 7-10 iulie, anunță cele două instituții, citate de news.ro.

„În sfârşit, vedem un adevărat safari în Safari! Mulţumim partenerului nostru, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru deschiderea pe care a arătat-o faţă de acest proiect unic în România, prin care facem schimb de exponate.

Vă invităm să descoperiţi vedetele de la Antipa care vor popula palatul de pe Lipscani (şi vă vor tenta la multe selfie-uri!). Ne vedem la girafă în Centrul Vechi, nu doar la girafă în Piaţa Victoriei!

La Antipa vom organiza o super expoziţie temporară printre diorame şi dinozauri şi astfel publicul va descoperi lucruri interesante nu doar despre natură şi animale, dar şi despre artă!”, declară Ioana Ciocan, general manager Art Safari.

O selecţie de artă contemporană se mută de la Art Safari la Antipa

„Întotdeauna, noi, oamenii, am cercetat lumea din jur, am descoperit lucruri şi le-am transmis altora, de la o generaţie la alta. Cum să fi făcut aceasta fără puterea imaginii? Ştiinţele biologice clasice (zoologia, botanica, anatomia) nu ar fi putut evolua fără ajutorul… artiştilor. Dacă fotografia s-a dezvoltat abia în ultimul secol, sutele de ani precedenţi s-au bazat pe artişti desenatori şi pictori, pentru a imortaliza observaţiile noastre despre natură. Colaborarea dintre Art Safari şi Muzeul Antipa, ce pune împreună lucrări de artă şi exponate de istorie naturală, punctează totodată că arta a avut rolul ei în ştiinţa zoologiei”, declară Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Săptămâna Antipa la Art Safari celebrează istoria naturală şi prezintă publicului exponate din colecţiile nevăzute ale Muzeului Antipa, piese rare din toate colţurile lumii, iar expoziţia temporară organizată de Art Safari la Muzeul Antipa va cuprinde atât o selecţie de artă contemporană din expoziţia Irinei Dragomir, cât şi opere ale maestrului artei româneşti, fondatorul şcolii bucureştene de artă, Theodor Aman.

 

Program de vizitare expoziţii

• Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), în perioada 12 mai – 7 august 2022, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, Bucureşti
• Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: marţi-duminică (10:00-20:00), Şoseaua Kiseleff nr. 1, Bucureşti
• Biletele pot fi achiziţionate online, dar şi la intrare. Organizatorii recomandă achiziţionarea biletelor online, pentru evitarea aglomeraţiei de la poartă.

Colecţiile Art Safari

Programul celei de-a 9-a ediţii Art Safari cuprinde:
• expoziţie-fenomen cu peste 150 de lucrări ale primului mare maestru al picturii româneşti, Theodor Aman;
• expoziţia „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colţuri”, cu arta grafică a lui Pablo Picasso şi Salvador Dali, realizată pentru magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla şi-a făcut debutul triumfal pe scena internaţională – „Pălăria cu trei colţuri”;
• expoziţia „Roşu, galben şi albastru” semnată de superstarul artei româneşti contemporane, Irina Dragomir.
• o expoziţie de fotografie semnată de celebra fotojurnalistă germană Barbara Klemm, care cuprinde inclusiv fotografii din România comunistă;
• o expoziţie dedicată lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX, unul dintre personajele aflate în centrul mişcării de avangardă din România şi Israel. Expoziţia cuprinde atât picturi, cât şi mărturii ale practicii sale arhitecturale.

Pe lângă programul expoziţional, se derulează şi Art Safari Kids, un program educaţional care cuprinde ateliere de creaţie pentru copii adaptate vârstei acestora (de la 3 la 12 ani), dar şi pentru întreaga familie. În cadrul acestei ediţii, multe dintre atelierele de creaţie sunt inspirate de Picasso şi Dali. Biletele la Art Safari Kids pot fi achiziţionate pe: https://tickets.artsafari.ro/kids

Colecţiile Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

În prezent, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu ştiintific de cca 2 milioane de exemplare, grupate în colecţii zoologice, geologice, paleontologice, dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale după care au fost descrise specii noi pentru ştiinţă. Activitatea de cercetare ştiinţifică este concentrată pe investigarea şi conservarea diversităţii faunistice, dar şi pe cercetări de biologie moleculară. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista muzeului „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa” care apare anual încă din 1957 şi care este trimisă în cadrul schimbului internaţional de publicaţii la 135 instituţii din 36 ţări.

Îți recomandăm și:

Cookies