Inedit la MNIR: Rochii din vin sau lemn, bluza care bronzează sau rochia care cântă GALERIE FOTO

de:
06 nov. 2013
3 Afișari
Inedit la MNIR: Rochii din vin sau lemn, bluza care bronzează sau rochia care cântă GALERIE FOTO

Expoziția reunește creații originale ale inovatorilor din domeniu din toată lumea. Ea este la cea de-a treia ediție. „Futurotextiles” a început în 2006, în Lille, la puţin timp după ce oraşul francez devenise Capitală Culturală Europeană. După ce a trecut prin zeci de ţări, expoziţia a ajuns în România, la Timişoara și acum în București.

De la prima ediţie, expoziţia Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). 

La Muzeul Național de Istorie au venit, până acum, aproximativ 2500 de persoane pentru a vizita această expoziție, a declarat Florin Georgescu, curatorul expoziției.

„Originalitatea expoziției constă în faptul că prezintă noul tip de materiale textile, la obținerea cărora colaborează științele, tehnologia, design-ul, moda și arta. Astfel, publicul poate vedea materiale neobișnuite: fibre în formă de nor, fibre extrase din proteine din lapte sau din cafea, altele de natură anorganică, din bazalt. Printre obiectivele expoziției se numără acela de arăta că fribra textilă devine progresiv tehnică, inovatoare și chiar inteligentă.”, a declarat muzeograful Raluca Velicu pentru B365.ro.

Expoziția este organizată în șase secțiuni. Partea didactică introduce vizitatorul în universul familiar și totuși puțin cunoscut al textilelor. Vizitatorii pot afla ce anume sunt textilele, parcurgând totodată tactil evoluția acestora de la firele tradiționale la noile materiale obținute din glicină, vin, lapte sau bazalt.

Următoarele cinci secțiuni își propun să arate importanța acestor noi textile, prezentând locul pe care îl ocupă în domeniile-cheile ale vieții contemporane: medicină, transporturi, modă, sport și mobilier, arhitectură.

Atracția principală a expoziției o reprezintă, cum era de așteptat, ciudățeniile. B365.ro vă prezintă cele mai interesante exponate.

Rochia … din vin: „o rochie pe care practic o poți bea

Această rochie este unul dintre cele mai inedite creații și, cu siguranță, dintre cele mai dificil de realizat. Este făcută dintr-un material organic, fermentat, care este produs cu ajutorul unei bacterii provenite din depunerile care se găsesc pe pereţii sticlelor de vin roşu. Rochia este invenţia a doi cercetători, Gary Cass şi Donna Franklin, şi a fost „crescută” la University of Western Australia. Produsul este fragil, însă este considerat un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte „creşterea” materialelor din bacterii.

Rochia care cântă 

Această rochie formată din benzi de casete audio și produce chiar sunete, la contactul cu un cap de magnetofon. Rochia a fost creată de artista Alyce Santoro, dintr-un material nou, Sonic Fabric.

Rochia care purifică aerul

Această rochie este una dintre primele confecții „fotocatalitice”. Mecanismul de fotocaliză este folosit mai des în tratarea, asanarea și dezodorizarea aerului. Impregnată cu un produs special, țesătura reacționează la moleculele nocive din aer și le respinge. Rochia joacă roului unui adevărat ecran împotriva poluării atmosferice. Mai multe decât atât: purifică aerul.

Rochia care îţi reflectă starea de spirit

Această rochie transmite starea sufletească a celei/ celui care o poartă. Imaginat de Kristin Neidlinger, fostă dansatoare, specialistă în medicina dansului, ea detectează nivelul de exaltare al persoanei și îl retranscrie în funcție de o paletă de culori predefinite. Gulerul înalt este un indicator extern al stărilor sufletești, traducând prin culori sentimentele. Funcționând pe bază de senzori, acționează ca o oglindă de biofeedback a stărilor utilizatorului.

Rochia care-și schimbă culoare când bați din palme

Această rochie este singura creaţie a unui român prezentă în expoziţie. Daniel Ignat, student la masterat la Facultatea de Artă şi Design din Timişoara, a creat o rochie de seară cu şiruri de beculeţe care se aprind ca reacţie la zgomotul din jur. 

Vioara din in

Cercetătorii de la Şcoala Politehnică din Paris au creat o vioară funcţională formată dintr-un material compozit, din fibră de in şi un anumit tip de poliester.

Rochie jumătate textilă- jumătate lemn

Cele două creatoare, Lea Peckre și Elisa Strozky au realizat prima ținută din textil lemnos.

Geanta care se luminează când e deschisă

Această geantă este realizată din piele flexibilă (piele lipită cu clei pe o țesătură elastică întinsă), cu interior luminos. Geanta este formată dintr-o singură bucată de piele, sudată pe o țesătură elastică, care-i conferă o puternică memorie a formei. În plus, căpușeala genții conține o panglică luminoasă asociată cu o țesătură reflectorizantă care se aprinde automat la deschiderea genții.

Bluza din materialele de fibră optică

Termocrom: Materialul care-și schimbă culoarea când pui mâna pe el

O țesătură termocrom își schimbă culoarea datorită unor coloranți termocromi microîncapsulați. îmbracămintea termocrom permite verificarea temperaturii corpului.

Alte exponate intersante sunt dantele purtate de Michelle Obama sau Kate Middleton, o bucățică de material din topul purtat de Michael Jackson în clipul Scream sau o cagulă fiziocomunicată, cu o rezistență de 99% la foc, care-i permite pompierului să comunice cu exteriorul.

Bluza care bronzează

Această bluză este realizată din cosmetotextile cu microcapsule care activează bronzul. 

Cămașă de spital care ține virușii la distanță

Lenjeria de corp care ține de cald

Datorită unei izolări termice specifice și unei gestionări a razelor infraroșii (principala cauză de pierdere a căldurii corpului pe timp de iarnă), această lenjerie menține căldura corpului, menține pielea uscată, dar evită senzația de căldură excesivă în caz că temperatura ambientală crește. S-a aplicat și un tratament antibacterian pentru a limita dezvoltarea de mirosuri neplăcute.

Costumul care te lasă să dormi oriunde te-ai afla

Acest costum permite celui care îl îmbracă să poată face mici sieste oriunde s-ar afla și în orice poziție (așezat, culcat pe spate sau pe burtă). Lamelele de mousse EVA din care este realizat costumul contribuie la confortul și la izolarea necesară. Acest material este utilizat în mod curent pentru echipamentele sportive și are o anumită „memorie” prin care se adaptează și creează zone mai dure sau mai moi în funcție de poziția persoanei care îl poartă.

Cea mai ușoară rochie din lume

Această rochie este făcută din pene.

Echipament de schi

Căutând starea de bine a sportivilor, Picture Organic Clothing propune haine din bumbac biologic sau din poliester provenit din materiale reciclate, ca acest costum de schi hightech. Cei trei fondatori ai săi au dezvoltat de asemenea o gamă special realizată pe baza „sfântului” material descoperit într-o societate din inima munților Vosges: membrana bioceramică, care reechilibrează corpul, oferindu-i o căldură inegalabilă și accelerând recuperarea.

Expoziția va fi deschisă până pe 17 noiembrie și va putea fi vizitată în zilele de marți, miercuri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 și în zilele de joi și vineri între 11.00 și 19.00. Accesul se face pe bază de bilet, pornind de la un tarif normal de 8 lei. Deținătorii legitimațiilor la Mediateca Institutului Francez beneficiază de bilete reduse ( 4 lei). Intrarea este gratuită pentru copii și tineri până în 18 ani, grupuri de școlari, studenți, deținători ai cardurilor ICOM. 

Cookies