Indemnizaţia de creştere a copilului: Cum se acordă în 2014

de:
23 ian. 2014
0 afișări
Indemnizaţia de creştere a copilului: Cum se acordă în 2014

Conform reglementărilor, parintii primesc indemnizatie indiferent de numarul de copii, nu doar pentru primele 3 nasteri, asa cum prevedeau vechile norme in materie, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit OUG nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul de acordare a indemnizatiei lunare, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

In ambele situatii, legislatia reglementeaza cuantumul minim si cuantumul maxim al indemnizatiei lunare, raportandu-l la indicatorul social de referinta, care si in 2014 este in valoare de 500 de lei.

Prin urmare, in cazul in care opteaza pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, cea mai mica valoare a indemnizatiei va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maxim 3400 lei.

In schimb, pentru parintii care aleg un concediu de 2 ani, indemnizatia va fi cuprinsa intre 600 de lei si maxim 1200 lei.

Optiunea beneficiarului referitoare la durata concediului de crestere a copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.Conform dispozitiilor, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia lunara se cuvine doar solicitantilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt cetateni romani, straini sau apatrizi;au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Mai mult decat atat, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel putin 6 luni au obligatia sa isi achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate. In caz contra, ei risca sa le fie suspendata indemnizatia. Totusi, de la aceasta regula sunt exceptate persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau a mai multor copii.

Cookies