Încurcați la Afumați. Azi, școală online. Mâine, școală cu prezență fizică. Incidență mare de brambureală

20 sept. 2021
66 Afișari
Încurcați la Afumați. Azi, școală online. Mâine, școală cu prezență fizică. Incidență mare de brambureală
Încurcați la Afumați. Azi, școală online. Mâine, școală cu prezență fizică. Incidență mare de brambureală

În comuna  Afumați, într-o zi - mai exact, sâmbătă, 18 septembrie - incidența cazurilor de COVID a depășit 6 la mia de locuitori. A doua zi, adică ieri, Comitetul pentru Situații de Urgență Ilfov a anunțat că școlile din Afumați se închid pentru prezența fizică a elevilor. E drept, școala se mută online la incidență mai mare de 6 la mie, dar nu chiar așa, din prima.

Ieri, Comitetul pentru Situații de Urgență Ilfov a trimis online elevii din Afumați, după ce incidența îmbolnăvirilor de COVID raportată pentru ziua de sâmbătă a depășit 6 la mia de locuitori.  Decizia se bătea cap în cap cu anunțul de vineri al Ministerului Educației:  scenariu verde pentru săptămâna 20-24 septembrie, adică școală fizică, NU online.

Ba online, ba școală fizică în Afumați

Azi, ministrul Educației atrăgea atenția  că decizia privind desfăşurarea cursurilor se ia săptămânal, în funcţie de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri.

“Ordinul comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii reglementează foarte bine, foarte clar. (…) Spune clar că scenariul de funcţionare a şcolii pe parcursul anului şcolar se va actualiza săptămânal. Săptămânal înseamnă o dată pe săptămână, cu referinţă la ziua de vineri. Vineri înseamnă vineri şi nu duminică, nu luni, nu marţi. (…) Nu ne jucăm cu copii deschide şcoala – închide şcoala”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

Ministrul Educației a mai declarat că a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, dar și cu celelalte autorităţi din Ilfov, cărora le-a cerut să remedieze urgent situaţia în interesul elevilor. De asemenea, a spus că le-a cerut cerut tuturor inspectorilor şcolari judeţeni să citească atent ordinul comun de ministru şi să îl aplice așa cum e.  Și a conchis: „Aplicarea acestui ordin comun de ministru nu este facultativă!”

N-a trecut mult și a venit erata “de la județ”: „Este greșeala tuturor”, a spus prefectul de Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, același care anunțase, duminică, închiderea școlilor în Afumați. Prefectul a declarat că decizia de ieri privind mutarea copiilor în online a fost luată după o a fost o propunere a  inspectoratului școlar, și-o discuție în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Și că totul a fost o greșeală de interpretare a ordinului comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Concluzie: la Afumați, copii se întorc mâine la școala fizică

Recapitulăm: vineri, pe 17 septembrie, rata de incidență în Afumați era 5,36 la mia de locuitori, potrivit datelor centralizate de  Ministerul Educației, deci asta însemna scenariu verde (școalăp fizică) pentru toată săptămâna ce urmează (adică 20 -25 septembrie)

Sâmbătă, rata de incidență a depășit în Afumați 6 la mia de locuitori și de-aici a început brambureala: ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Ilfov, propunerea de la Inspectorat, mutarea copiilor online pentru ziua de azi… și, acum, mutarea lor ănapoi în clase.

 

Cookies