Incredibila idee a unui președinte de bloc din București. A redus facturile la apă caldă și căldură cu 15-20% pentru toți locatarii. Oricine poate face asta

16 nov. 2021
5823 afișări
Incredibila idee a unui președinte de bloc din București. A redus facturile la apă caldă și căldură cu 15-20% pentru toți locatarii. Oricine poate face asta
Incredibila idee a unui președinte de bloc din București. A redus facturile la apă caldă și căldură cu 15-20% pentru toți locatarii. Oricine poate face asta

Un președinte de bloc din București a reușit să reducă facturile la apă caldă și căldură cu 15-20% pentru toți locatarii, reușind o investiție pe termen lung rar întâlnită în București. Orice administrator ar putea să facă asta pentru apartamentele pe care le administrează, însă puțin gândesc în acest mod. Oricum, exemplul este unul de urmat, mai ales în această perioadă în care prețurile la apă caldă și termoficare continuă să crească.

Un președinte de bloc din București a reușit, într-o perioadă delicată cu scumpiri, să reducă facturile la apă caldă și căldură a locatarilor printr-o investiție inteligentă și o contribuție minimă a oamenilor care locuiesc în clădirile respective.

Panouri solare care încălzesc apa, secretul pentru facturi mai mici la apă caldă și căldură la bloc în București

În timp ce restul bucureștenilor vor avea prețuri mai mari la cădură în acest an, un bloc din Capitală va avea facturi mai mici la căldură datorită unei investiții în panouri solare pe acoperișul clădirii de locuințe care timp de 8 luni de zile oferă apă caldă gratuită sau cel puțin la prețul apei reci. Astfel, sunt reduceri consistente pe tot parcursul lunilor mai calde, iar per total, pe an, facturile la căldură și apă caldă scad cu 15-20%, spun inițiatorii acestui proiect inedit pentru Capital.

Totuși, este vorba și de o investiție mai consistentă pentru un astfel de proiect cu panouri solare, de câteva zeci de mii de euro. Totuși, asociația de proprietari de care vă povestesc a reușit să strângă suma de 35.000 de euro pentru a monta aceste panouri solare pe acoperișul clădirii, scrie playtech.ro.

Banii au fost strânși din chiriile pe care le-au perceput pentru antenele companiilor de comunicaţii care erau montate pe acoperişul blocului.În același timp, fiecare locatar a plătit vreo 25 de lei pe lună, timp de 5 luni, pentru a completa investiția necesară. Inedit este faptul că opt luni de zile locatarii nu plătesc gaze.

”Această instalaţie e pentru prepararea apei calde, pe care o avem garantată în perioadă de vară. Opt luni pe an locatarii nu plătesc gaze. Pe timp de iarnă, 15-20% va diminua consumul de gaze şi asta va fi pentru apă caldă, pentru fiecare locatar.”, a explicat președintele asociației de proprietari din București pentru Digi 24.

Soluția ar putea fi replicată și în alte blocuri din București

Conform statisticilor, în prezent, în București, sunt peste 16.000 de blocuri cu vreo 705.000 apartamente. Mai mult, acestea ar reprezenta vreo 20% din totalul locuințelor din România.

Bucureștiul are o suprafață de vreo 200 de kilometri pătrați, iar 10% din aceasta ar fi ocupată doar de blocuri cu acoperișuri gata să fie transformate în mici centrale solare. Și alte blocuri ar putea recurge la această idee. Ce-i drept, investiția inițială este un consistentă, mai ales dacă nu ai antene pe bloc pentru care să primești chirie, însă este posibilă pe o perioadă mai indelungată.

Oricum, panourile solare montate pe orice bloc pot să reducă serios factura la apă caldă și căldură, iar reducerile sunt calculabile. Președintelui asociației de locatari de mai sus spune că instalația montată pe acoperiș va permite locatarilor care locuiesc acolo să economisească 15-20% la fiecare factură de căldură.Mai mult, totul este automatizat. Atunci când panourile nu dau randamentul necesar, o centrală intră în funcțiune.

”Există un sistem electronic autumatizat. Când panorile nu dau randament, intră în funcţiune centrala”, a mai spus președintele de bloc.

Cookies