Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Momentele-cheie ale ceremoniei de la Westminster Abbey, Londra. Sursa foto: Agerpres
Încoronarea Regelui Charles al III-lea are loc sâmbătă, 6 mai 2023, și este cel mai important moment din istoria monarhiei britanice din ultimii 70 de ani. Charles va fi încoronat alături de regina consoartă, Camilla. Ceremonia are loc la Westminster Abbey, Londra.
Un moment istoric: Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va fi marcată de tradiție, având o vechime de mai bine de 1.000 de ani.
Pentru a asigura securitatea, 11.500 de polițiști vor fi prezenți pe străzile din Londra. Aproximativ 7.000 de membri din Armata Britanică vor fi prezenți în diverse etape ale ceremoniei, 4.000 dintre aceștia, inclusiv din orchestrele militare, vor participa la evenimentul ce se desfășoară pe traseul Westminster Abbey – Palatul Buckingham, în grădinile căruia Charles și Camilla vor primi salutul regal, potrivit antena3.ro.
Evenimentul de azi diferă față de ceremonialul de acum 7 decenii, când a fost încoronată Regina Elisabeta a II-a. 2.300 de invitați vor fi prezenți sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, în comparație cu cei 8.000 de invitați care au fost prezenți la evenimentul din 1953.
100 de șefi de stat vor fi prezenți la încoronare, printre care se numără și Președintele României, Klaus Iohannis. Ceremonia religioasă va dura mai puțin, timpul fiind redus de la trei, la două ore.
Momentele-cheie ale ceremoniei
ora 12:20: „Procesiunea regelui” începe de la Palatul Buckingham. Regele Charles și Regina Consoartă, Camilla se vor deplasa într-o trăsură cu cai, conform tradiției. Trăsura a fost modernizată și este dotată cu aer condiționat, dar și cu geamuri electrice.
ora 12:53: Regele și Regina ajung la Westminster Abbey.
ora 13:00: Se așteaptă debutul ceremoniei de încoronare.
ora 14:00: „Are loc momentul încoronării în timpul serviciului religios, ce va fi însoțit de salve de tun în parcurile regale. În cel mai sacru punct al ceremoniei de încoronare, Regele va fi uns de către Arhiepiscopul de Canterbury. Se spune că în acel moment se realizează conexiunea cu Dumnezeu. Regele va sta pe Tronul Regelui Eduard, folosit de fiecare monarh din 1626 încoace. Ritualul se face în taină, suveranul fiind ferit de privirile oamenilor cu ajutorul unei pânze de aur ținută de patru Cavaleri ai Ordinului Jartierei”, conform sursei citate.
ora 15:00: Regele Charles și Regina Camilla părăsesc Westminster Abbey în spatele „Procesiunii Încoronării”.
ora 15:10: „Procesiunea Încoronării” ajunge la Palatul Buckingham. Fanfara ocolește Monumentul Reginei Victoria și se regrupează în fața Porții Canadei. Aceasta va cânta până vor sosi Regele și Regina. O mare parte din restul procesiunii intră în Palatul Buckingham și se îndreaptă spre grădină.
ora 15:45: Regele și Regina Consort ajung la Palatul Buckingham.
ora 16:15: Familia regală este așteptată să iasă la balconul Palatului Buckingham.
ora 16:30: Aviația Regală Britanică va survola aproximativ 5 minute. Mai apoi, familia regală se întoarce în interiorul Palatului Buckingham.
Vara lui 1997. Ultima mea vară de minor care nu făcuse nimic major până la vârsta respectivă. Hormonii îmi clocoteau în piept ca și cum, disperați să țâșnească în lume, s-ar fi