Închisoarea secretă CIA din România ar fi funcționat contra unei „subvenții” de milioane de dolari

de:
10 dec. 2014
1 Afișari
Închisoarea secretă CIA din România ar fi funcționat contra unei

„Centrul de detentie NEGRU”: acesta a fost numele de cod folosit de CIA pentru inchisoarea care a functionat in tara noastra intre 2003 si 2005. Pana acum au existat doar franturi de informatii pe acest subiect. Raportul comisiei de ancheta a Senatului american, publicat de Washington Post, ofera insa o imagine mult mai completa, care ridica mari semne de intrebare si asupra liderilor de la Bucuresti. De asemenea, desi multe informatii sunt cenzurate, raportul da si numele unor teroristi care au fost detinuti – si torturati – in baza din tara noastra, informează stirileprotv.ro.

CLICK PE FOTO:


Potrivit informatiilor obtinute de comisia de ancheta a Senatului SUA, CIA a incheiat in 2002 o intelegere cu o autoritate din Romania al carei nume este cenzurat pentru ca tara noastra sa gazduiasca un centru de detentie al CIA. In 2003, conducerea CIA a invitat misiunea CIA dintr-o tara al carei nume este cenzurat sa identifice metode prin care poate sprijini autoritatea din Romania sa „demonstreze la cel mai inalt nivel guvernamental cat de mult apreciem cooperarea si sprijinul lor” pentru programul de detentie.
Misiunea a raspuns cu o lista de dorinte in valoare de cateva milioane de dolari (valoarea exacta este cenzurata). Conducerea CIA le-a dat o suma chiar mai mare in scopul „subventionarii” (in original „subsidy”) iar in toamna lui 2003 a inceput transferarea detinutilor CIA in Centrul de Detentie NEGRU.
Unde se afla precis acest centru in Romania? Raportul nu da niciun indiciu, dar o investigatie realizata in 2011 de Associated Press impreuna cu televiziunea germana ARD sustinea ca inchisoarea CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei. Un sef al ORNISS a calificat atunci afirmatiile ziaristilor drept ceva „imposibil”.

„Oricine vrea e trimis in Romania”
Intr-un mail din 15 aprilie 2005, seful centrul de detentie NEGRU, unde erau inchisi multi detinuti evaluati de CIA ca fiind „de mare importanta”, s-a plans ca sefii de la sediul central al CIA selecteaza si trimit la baza sa doar „agenti problema, cu performante sub medie, agenti noi, fara experienta sau oricine doreste si poate sa fie delegat la acest centru de detentie”. Rezultatul acestei selectii de personal, potrivit sefului inchisorii din Romania, a fost „obtinerea de informatii de calitate mediocra sau, imi permit sa spun, inutile”.
De altfel, raportul arata in continuare ca numerosi ofiteri CIA aveau notate in dosar „probleme personale si profesionale, inclusiv cazuri de violenta si abuzuri la adresa altor persoane care ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare asupra capacitatii lor de a fi implicati in Programul de Detentie si Interogare al CIA”. Raportul spune ca aceste probleme erau cunoscute de CIA in majoritatea cazurilor.

Mai multe, pe stirileprotv.ro

Cookies