Închisoare pentru falsul chirurg italian care a operat pacienți în mai multe clinici din București. Sentința este definitivă

15 mart. 2023
315 Afișari
Închisoare pentru falsul chirurg italian care a operat pacienți în mai multe clinici din București. Sentința este definitivă
Închisoare pentru falsul chirurg italian care a operat pacienți în mai multe clinici din București. Sentința este definitivă. Imagine simbol: Unsplash

Un fals chirurg italian care a operat în mai multe clinici din București a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Bărbatul, cu doar 8 clase absolvite, a operat 28 de persoane, mințindu-le că profesează ca medic specialist în chirgurgie plastică.

În urma operațiilor efectuate, falsul chirurg a primit sumele de 13.880 de lei și 10.150 de euro.

Falsul chirurg a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare

Matteo Politi, falsul chirurg care a practicat profesia de doctor fără drept, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare. Decizia pronunțată de Curtea de Apel București este definitivă.

Instanța a menținut astfel condamnarea pronunțată în noiembrie 2022 de Judecătoria Sectorului 1.

Curtea de Apel București a decis miercuri să respingă ca nefondat apelul lui Matteo Politi împotriva deciziei judecătoriei.

Conform hotnews.ro, italianul a fost condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic. El a profitat de faptul că avea același nume cu un medic cardiolog.

Bărbatul a reușit să opereze, timp de un an, în cinci clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza.

După ce a fost condamnat, italianul a fugit din Italia și a venit în România sub o altă identitate. El a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician.

După declanșarea anchetei, bărbatul a vrut să fugă din România, dar a fost prins în februarie 2019 într-un tren din Vama Curtici.

Italianul a fost ajutat de către o avocată

În luna februarie 2019, italianul spunea că a fost ajutat de o avocată pentru a obține dreptul de practică în România, în schimbul unei sume de bani.

Avocata i-a transmis că toate actele sunt în regulă.

Conform hotnews.ro, italianul a declarat că:

În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut.

De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (…)

În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept…diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate”, declara Politi într-o emisiune de televiziune.”

Matteo Politi a fost trimis în judecată în luna ianuarie a anului 2020, pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de doctor.

Bărbatul a obținut sume mari de bani

Conform procurorilor, falsul chirurg ar fi operat 19 paciente în perioada martie-decembrie 2018.

În aceeași perioadă a indus în eroare 9 persoane cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică, pe care le-a operat, primind în schimb sumele de 13.880 de lei și 10.150 de euro.

În luna septembrie 2018, Politi a păcălit doi medici, cărora le-a spus că va deveni, în scurt timp, proprietarul unei clinici. Cei doi doctori au încheiat un contract de prestări servicii, încasând astfel suma de 13.896 de lei.

În luna martie 2018, bărbatul a determinat trei funcționari de la Direcția de Sănătate Publică București să falsifice mai multe înscrisuri care să-i ateste calitatea de medic și dreptul de a practica această profesie.

Procurorii au stabilit că Matteo Politi a convins și funcționari din Ministerul Educației să îi reînoiască diploma de licență, pe care o avea de la Universitatea din Priștina. Însă, acel document era fals.

Italianul nu a vrut să-i dea numele complet avocatei care l-a ajutat, i-a precizat doar prenumele: „Laura”.

Te-ar putea interesa și:

Cookies