Oprescu a obținut de la Consiliul General acordul pentru chiria de lux pentru Primărie, dar pe un an

de:
29 nov. 2012
0 Afișari
Oprescu a obținut de la Consiliul General acordul pentru chiria de lux pentru Primărie, dar pe un an

Un amendament adoptat de Consiliul General prevede, însă, ca acest contract de închiriere să fie prelungit doar pe un an.

Aceasta este a treia încercare de a trece proiectul de prelungire a contractului de închiriere de votul consilierilor generali, după ce acesta a mai fost supus votului CGMB pe 28 septembrie şi 31 octombrie

Închirierea sediului nou al Primăriei Capitalei este catalogată drept „păguboasă” de către mai mulţi Consilieri Generali ai Capitalei şi a făcut obiectul unei anchete a Curţii de Conturi, care până la urmă nu a evidenţiat nicio neregulă

În septembire, B365.ro evidenţia faptul că în urma adăugării unui spaţiu de 1.000 de metri pătraţi la suprafaţa clădirii, chiria va avea pe următorii 3 ani un cost suplimentar total de 1 milion de euro.

În total, Primăria Capitalei va plăti circa 17 milioane de euro pentru închirierea sediului pe 6 ani, în perioada 2009-2015. Consilierii au acuzat în mai multe rânduri faptul că, în loc să plătească chirie, Primăria şi-ar fi putut construi propriul sediu sau ar fi putut cumpăra chiar clădirea din Splaiul Independeţei, care a fost vândută în 2010 cu 11 milioane de euro. În replică, Sorin Oprescu puncta faptul că Primaria Capitalei nu ar fi avut voie să cumpere sediul cel nou din cauza împrumutului de circa 500 de milioane de euro făcut în vremea administraţiei Adriean Videanu. 

Edilul-şef al Capitalei a precizat, cu ocazia celei mai recente încercări de a trece contractul de votul CGMB, că fiecare rată la chirie plătită în cadrul noului contract va fi scăzută din preţul final de cumpărare a imobilului. Totuşi, acest lucru nu este precizat în contractul de închiriere. Noul contract mai cuprinde doar o clauză prin care „în caz de opțiune privind cumpărarea imobilului, sumele achitate în ultimul an de proprietar se vor deduce din prețul final al imobilului”. Astfel, Primăria ar putea plăti mai puţin cu 2,9 milioane de euro pentru cumpărarea clădirii, dar banii plătiţi în anii anteriori nu vor mai putea fi recuperaţi.

Puteţi consulta aici CONTRACTUL DE ÎNCHIRIERE supus votului CGMB

Primăria s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei în martie 2010, din cauza stării avansate de degradare în care se afla fostul sediu din Bulevardul Regina Elisabeta, nr.47. Clădirea de lângă Parcul Cişmigiu, mai veche de 100 de ani, se afla într-o stare avansată de degradare. 

Termenul oficial stabilit pentru finalizarea lucră­rilor de consolidare a clădirii Primăriei este de 31 iulie 2013, însă calendarul plăţilor efectuate până acum indică realizarea a mai puţin de jumătate din proiect. Lucrările de consolidare a clădirii de lângă Parcul Cişmigiu au fost oprite temporar după ce Primăria a reziliat contractul cu vechiul proiectant la jumătatea anului 2011.

În urma unei rectificări bugetare ce se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, lucrările la sediul din Cişmigiu vor primi cu 22,7 milioane de lei mai mulţi bani. Rectificarea este propusă a fi votată în CGMB în aceeaşi şedinţă CGMB în care este propusă şi prelungirea contractului de închiriere a noului sediu din Splaiul Independenţei.

Mai multe detalii despre lucrările la sediul primăriei din Regina Elisabeta puteţi citi aici 

Sorin Oprescu spunea că după ce Primăria Capitalei se va muta înapoi în clădirea din Regina Elisabeta, în clădirea nouă se vor muta instituţiile subordonate Primăriei, precum Administraţia Străzilor sau Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

Cookies