Închiriezi în București? Iată ce trebuie să știi

18 nov. 2020
24 Afișari
Închiriezi în București? Iată ce trebuie să știi

Ai un imobil de dat în chirie în București? Iată ce trebuie să știi, ca să nu ai parte de neplăceri. Căci închirierea unei proprietăți este destul de riscantă în România zilelor noastre.

În lunile septembrie și otombrie, piața imobiliară a crescut doar în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța. În Baia Mare, de exemplu, prețurile au scăzut cu până la 20%. În București în septembrie s-a consemnat o stagnare, apoi în octombrie a existat chiar o coborâre, determinată de lipsa presiunii pusă pe piață de studenți.

Multe dintre universități au anunțat sau preconizat cursuri online, așa că obișnuita venire a studenților în București nu a mai avut loc.

Chirie în București

Pentru cei care caută chirie în București, oferta este variată și stufoasă. Prin urmare, prețul este primul care face diferența. Căci cea mai ieftină garsonieră se închiriază de la 200 euro lunar. Iar prețul prețul pentru chirie în București crește direct proporțional cu numărul de camere, cu îmbunătățirile sau zona în care este amplasat imobilul.

Sfatul nostru – încercați să negociați totul, cu agent sau client, să fiți activ și să nu țineți la preț. O să vă dați seama de cum trebuie să procedați după numărul de telefoane primite la anunțuri.

Cu sau fără garanție?

Garanția este obligatorie în toate contractele de închiriere în străinătate. La noi, nu a fost considerată neapărat necesară, până în urmă cu ceva vreme.

Acum, însă, mai toți cei care oferă imobile cu chirie în București o consideră un minimum de siguranță. Și asta pentru că nu sunt puțini cei care s-au trezit cu datorii după plecarea chiriașilor. Ba chiar au trebuit să renoveze locuințele închiriate.

În general, garanția reprezintă suma pentru chiriei pentru 2 – 3 luni. Iar chiriașul o plătește la semnarea contractului de închiriere. Dacă nu au fost cauzate daune, garanție i se restituie chiriașului la plecare. Totuși, bunurile puse la dispoziție de către proprietar valorează mult mai mult. Însă, pentru cei care își doresc chirie în București, este o modalitate de a fi responsabilizați.

Închiriezi pe cont propriu?

Mulți dintre proprietari preferă să își administreze singuri imobilele pentru chirie în București. Și nu doresc sprijin de specialitate nici pentru publicitate, nici pentru vizionarea imobilelor, nici pentru contractele de închiriere.

Cumva este avantajos să nu apelezi la agenți imobiliari, dacă ai noțiuni temeinice privind legislația în vigoare. Site-urile de publicitate imobiliară sunt de mare ajutor, pentru că îți poți promova imobilul profesional, fără efort. Numai că neplăcerile pot apărea la momentul vizionărilor. Căci niciodată nu poți să știi cine-ți va trece pragul. Iar tu, în calitate de proprietar, trebuie să știi cum să te comporți, în așa fel încât potențialul chiriaș să se simtă în largul său în prezența ta și ca acasă în locuința pe care o oferi spre închiriere.

Mare atenție, însă, la agențiile care îți propun să semnezi exclusivități. Citește bine contractul. Aici apare în mod frecvent dispute între client, care ar vrea ca totul să decurgă cât mai repede, atâta vreme cât lucrează cu o singură agenție și agenția, care are propriile ei calcule.

Și pregătește-te să aștepți, poate dura o perioadă.

Cookies