„Închideți toate ferestrele din casă”, le recomandă IGSU bucureștenilor și persoanelor care locuiesc în județele aflate sub cod portocaliu de vânt

02 apr. 2024
12869 Afișari
„Închideți toate ferestrele din casă”, le recomandă IGSU bucureștenilor și persoanelor care locuiesc în județele aflate sub cod portocaliu de vânt
„Închideți toate ferestrele din casă” le recomandă IGSU bucureștenilor și persoanelor care locuiesc în județele aflate sub cod portocaliu de vânt. Sursa foto: Inquam Photos / Akos Barabas

ANM a emis un cod portocaliu de vânt și vijelii, astăzi, în București și în mai multe județe din țară. În acest sens, IGSU a făcut câteva recomandări pentru persoanele care locuiesc în zonele afectate.

Toată ziua, vremea va fi vântoasă și se va răcori, însă temperaturile se vor menține mai ridicate decât cele specifice datei din calendar.

Cod portocaliu de vânt, marți, în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben și un cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii pentru toată țara.

Codul galben este valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 22:00. Vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar local de 70 – 80 km/h. Pe alocuri vor fi vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90 – 110 km/h.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 18:00. Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

Rafalele de vânt vor avea viteze în general de 80 – 85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, vor depăși 120 km/h.

Pentru București, ANM a emis o prognoză specială:

În intervalul 02 aprilie 2024, ora 09:00 – 02 aprilie 2024, ora 22:00, vremea din Capitală va fi vântoasă și se va răcori, însă temperaturile se vor menține mai ridicate decât cele specifice datei din calendar. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60 – 70 km/h și temporar 80 km/h. Temperatura maximă din București se va situa în jurul valorii de 24 de grade Celsius.

Recomandările IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut câteva recomandări pentru bucureșteni și pentru oamenii care locuiesc în județele care sunt sub cod portocaliu de vânt. Iată care sunt acestea:

  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play.

Te-ar putea interesa și:

Cookies