Încetarea focului în Ucraina, negociată greu în Turcia. S-a încheiat prima întâlnire la nivel înalt dintre Rusia și Ucraina, fără rezultate

10 mart. 2022
702 Afișari
Încetarea focului în Ucraina, negociată greu în Turcia. S-a încheiat prima întâlnire la nivel înalt dintre Rusia și Ucraina, fără rezultate

Întâlnirea din Antalya, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova și Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni. Discuția s-a purtat între Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba și a fost intermediată de ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: ”Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore”

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat joi, la finalul negocierii că regretă absenţa unui progres, la discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalya (Turcia), în privinţa unei încetări a focului în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

”Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei. ”Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul”, a subliniat el.

”Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare”, a spus Kuleba, precizând că dorea un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, oraş vizat de intense bombardamente, dintre care unul a lovit un spital pediatric.

Conform unui comunicat anterior al Ministerului de Externe ucrainean, Kuleba urmărea să obţină ”o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”.

”Am venit aici în primul rând din raţiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Dar Lavrov nu a vrut să promită nimic în această privinţă”, a adăugat el. Potrivit lui Kuleba, ”am decis să ne continuăm eforturile şi prevăd să continuăm în acest format”.

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus: Nu avem de gând să invadăm alte țări, nu am invadat nici Ucraina

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu are de gând să invadeze alte țări și că, de fapt, nu a invadat nici Ucraina, transmite canalul Nexta. Lavrov a criticat livrările de arme către Ucraina, pe care le consideră „periculoase”. El a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse miercuri seară, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni.

”Astăzi am avut o discuție trilaterală, împreună cu delegația Ucrainei, condusă de Dmitri Kuleba. Această întâlnire a avut loc la inițiativa părții turce, pentru că suntem deschiși negocierilor și pentru a găsi o soluție pentru a capăt conflictului și de a ieși din această criză”, a declarat Serghei Lavrov, imediat după încheierea negocierilor.

”Noi nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina! Am explicat de nenumărate ori, situația a degenerat în Ucraina unde era o amenințare directă pentru federația rusă, în ciuda a numeroși ani de propuneri și negocieri. Nu am fost ascultați niciodată!”, a continuat el.

„Am discutat despre chestiuni umanitare și soarta civililor. Nu plănuim să atacăm alte țări. Noi nu am atacat nici Ucraina. Situația din Ucraina era o amenințare directă asupra noastră. Cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie responsabili de acțiunile lor și să răspundă pentru asta, a spus ministrul rus Serghei Lavrov, după încheierea negocierilor.

”Întâlnirea de astăzi arată că nu există alternativă. Vrem să continuăm aceste discuții. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le stabilim, pentru a asigura securitatea pe întreg teritoriul european,” a mai spus oficialul rus.

 

Cookies