Început complicat de an școlar. Florin Cîțu avertizează că 250 de școli din țară au probleme cu măsurile igienico-sanitare, fapt ce trebuie rezolvat imediat

12 sept. 2021
98 Afișari
Început complicat de an școlar. Florin Cîțu avertizează că 250 de școli din țară au probleme cu măsurile igienico-sanitare, fapt ce trebuie rezolvat imediat
Ședință de urgență la Guvern în criza COVID. Premierul Cîțu vrea anchetă la Ministerul Sănătății: cum a fost pregătit valul 4

Premierul României, Florin Cîțu, a avut în cursul zilei de duminică o întrevedere video cu prefecții și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pe tema începutului de an școlar. De asemenea, au fost discutate și teme precum rata tot mai crescută de infectare, dar și faptul că 253 de școli din țară nu pot asigura măsurile igienico-sanitare necesare.

Florin Cîțu, premierul României, a susținut duminică o videoconferință împreună cu prefecții și reprezentanții DSP din teritoriu legat de pregătirile pentru începutul anului școlar. Acesta a explicat că trebuie respectate toate măsurile în vigoare privind desfășurarea în mod sigur a festivităților, precum durata maximă de o oră și jumătate și portul obligatoriu al măștii de protecție, potrivit Agerpres.

„Mâine începe anul şcolar şi vreau să mă asigur că festivităţile de mâine se desfăşoară în cele mai bune condiţii, asta înseamnă să respectăm ordinul Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, ordinul comun care reglementează modul în care se desfăşoară aceste festivităţi mâine, o limită de o oră şi jumătate, exclusiv afară, cu mască obligatorie. În acelaşi timp este important (…) că începem anul şcolar cu prezenţă fizică şi este foarte important ca siguranţa copiilor să fie în prim plan”, a declarat premierul.

Există și elevi care vor începe cursurile în online, potrivit lui Florin Cîțu

Premierul a precizat că există și circa 2.400 de elevi ce vor începe cursurile în format online, din 11 localități din țară: 5 din Satu Mare, 2 din Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman.

„Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiţi să înceapă, din păcate, şcolile în sistem online, dar pentru restul ne vedem mâine în curtea şcolii. Este foarte importantă siguranţa copiilor în fiecare zi, vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică şi de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi”, a spus acesta.

Un număr alarmant de școli se confruntă cu probleme cu căldura și cu măsurile igienico-sanitare

Premierul a subliniat că, deși au foat alocate suficiente măști și că stocurile sunt îndeajuns pentru perioada următoare, mai există o serie de probleme cu care se confruntă școlile, și anume lipsa materialelor și măsurilor igienico-sanitare, mai ales că în acest moment suntem în plin val patru al pandemiei de COVID 19.

„Din informaţiile pe care le avem în acest moment, avem 253 în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi în Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materialele de igienă şi dezinfecţie – unităţile de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti.

Mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire – în Bacău, Timişoara şi Constanţa. De aici vă spun că nu ne jucăm. O să vină frigul şi nu putem să-i ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a mai transmis Cîțu în timpul videoconferinței.

„Nu accept nicio scuză când e vorba de siguranța copiilor”, spune premierul

Deși mai mulți prefecți din țară au fost demiși în ultima perioadă, Florin Cîțu a precizat că persoanele ce au preluat atribuțiile trebuie să își asume acest lucru și că nu pot fi pretinse scuze când siguranța copiilor este în joc.

„Au fost mai multe discuţii legate de plecarea mai multor prefecţi. Vreau să fie foarte clar – cei care au preluat atribuţiile au toată responsabilitatea şi nu accept nicio scuză când e vorba de siguranţa copiilor”, a subliniat acesta.

Cookies