Începe vaccinarea anti-COVID pentru profesori. Câți sunt în București

24 feb. 2021
50 afișări
Începe vaccinarea anti-COVID pentru profesori. Câți sunt în București

Miercuri, 24 februarie, reîncepe vaccinarea profesorilor, și se încheie pe 10 martie. Se estimează că 60.000 de persoane din sectorul învățământului vor primi prima doză de vaccin anti-COVID. Anunțul a fost făcut marți, de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în cadrul unei conferințe de presă de la Guvern.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că au fost deja vaccinați peste 42.000 de angajați din sistemul de Educație, iar 128.000 sunt programați în perioada următoare. De asemenea, vaccinarea va fi asigurată de echipe mobile noi, nu de personalul care este acum în centrele de vaccinare, potrivit Edupedu.ro.

Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

„După cum știm, au fost mai multe discuții legate de prioritizarea personalului din învățământ în vederea vaccinării. Ieri a avut loc ultima ședință pregătitoare cu directorii Direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ, inclusiv din București, și am stabilit următoarele lucruri: procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară; iar toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie.

De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în Municipiul București. De joi, 25 februarie, continuă alte 14 județe. Din 26 februarie, încă două județe și pe 1 martie, încep ultimele trei județe. Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învățământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze.

Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate din rândul personalului didactic și aproximativ 128.000 de persoane sunt programate”.

Programarea și desfășurarea activităților de vaccinare a fost stabilită „într-o instrucțiune, care deja a fost transmisă către fiecare județ, către Direcțiile de sănătate publică și, de asemenea, către Ministerul Educației încă din cursul zilei precedente”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinarea profesorilor ar putea amâna vaccinarea altor categorii de persoane?

„Categoric nu va fi nicio persoană reprogramată, numărul dozelor pe care noi le avem disponibile ne permite să asigurăm atât vaccinarea din această perioadă a personalului din învățământ cât și persoanele deja programate. A fost, de altfel, o măsură de siguranță pe care am luat-o și anume să deschidem slot-uri pe câte 20 de zile tocmai să ne asigurăm că avem o concordanță și un echilibru între numărul de persoane programate și numărul de doze disponibile pentru că din experiența de până acum, oricând pot să intervină o serie de modificări în calendarul de livrare, care nu țin de România, țin de capacitatea de producție la nivel central european. Din acest punct de vedere, nu se pune problema să reprogramăm o persoană sau să fie cineva defavorizat care este deja programat.”, a explicat Valeriu Gheorghiță pentru Edupedu.ro

Sunt pregătite toate centrele din cele 23 de județe?

„Totul este pregătit, am vorbit chiar înainte de această conferință cu reprezentanții DSP București. Cabinetele de vaccinare în care va fi efectuată vaccinarea personalului din învățământ în perioada următoare vor fi deservite de echipe noi de vaccinare. Practic, în majoritatea situațiilor nu sunt echipele de vaccinare care desfășoară activitățile pentru persoanele programate în platformă și în cadrul campaniei de vaccinare în care ne regăsim acum, deci sunt echipe noi și vorbim de echipe mobile, nu se înființează centre. Sunt echipe mobile care merg și asigură vaccinarea în anumite spații care sunt special destinate și prevăzute pentru aceste activități cu durată din 24 februarie până pe 10 martie. (…) Listele cu personalul care urmează să fie vaccinat au fost deja recepționate de DSP-uri, care stabilesc intervalele orare, iar profesorii vor fi anunțați de către conducătorii unităților de învățământ legat de ora la care să se prezinte.”, a precizat Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

Cookies