Începe Târgul Educațional pentru învățământul dual din Sectorul 3

de:
16 apr. 2019
0 Afișari
Începe Târgul Educațional pentru învățământul dual din Sectorul 3

La evenimentul care se va desfășura la Școala de Arte nr. 5 (str. Gheorghe Petrașcu nr. 49) vor fi prezenți atât reprezentații Primăriei Sectorului 3, cât și cei ai agenților economici implicați în acest proiect.

„Mă bucur că prin programul derulat de Primăria Sectorului 3 putem să oferim elevilor care termină gimnaziul în acest an informații despre învățământul dual, despre specializarile pe care le pot dobândi. Cei prezenți la eveniment pot discuta direct cu partenerii noștri, agenți economici de top, care le vor spune ce meserii au căutare, ce beneficii pot avea elevii în timpul anilor de studiu și cum se pot angaja direct după încheierea perioadei de pregătire”, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

Învățământul dual se adresează absolvenților de gimnaziu, care pot afla detalii despre beneficiile de care se pot bucura elevii în anii de studiu, dar și după absolvire, dacă urmează un program de învățământ dual în Sectorul 3.

Formarea profesională inițială, în sistem dual, se poate realiza durabil în

parteneriat public-privat. În acest proces de formare profesională sunt implicați, prin parteneriate public-private, toți factorii interesați de forță de muncă calificată după standarde actualizate prin partajarea și asumarea responsabilităților specifice.

Concret, prin învățământul profesional în sistem dual agenții economici devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică și potenţiali angajatori ai absolvenților.

Învățământul profesional în sistem dual reprezintă o alternativă pentru formarea profesională a absolvenților de clasa aVIII–a. Acesta se realizează exclusiv la cererea agenților economici, care împreună cu reprezentații școlii organizează selecția elevilor. Cultura generală este asigurată de școală, iar pregătirea practică de către companie în baza unui contract de practică individuală.

Avantajele școlii metropolitane în sistem dual sunt:

Pentru elevi
– Elevul alege calificarea şi agentul economic unde va învăța o meserie căutată, cerută şi bine plătită;
– Îşi poate continua studiile liceale dacă îşi doreşte o carieră prin şcoala postliceală sau prin studii superioare;
– Contract individual de pregătire practică cu agentul economic, contract care după absolvirea şcolii se transformă în contract de muncă;
– Bursă profesională de stat lunară de 200 lei şi bursă suplimentară, cazare, masă şi transport, oferite de agentul economic prin contractul individual de pregătire practică.

Pentru companii
– Selectează elevii cu care semnează contract individual de pregătire practică;
– Facilităţi fiscale acordate de statul român prin acordul de parteneriat;
– Reduce gradul de mobilitate a resursei umane din cadrul agentului economic și facilitează integrarea;
– Elimină timpul de adaptare a viitorului angajat la locul de muncă;
– Contribuie la consolidare, dezvoltarea și sustenabilitatea afacerii.

Proiectul presupune triplă finanțare din partea statului (finanțarea / elev aproximativ 4.700lei/an, finanțarea cheltuielilor administrative prin autoritatea publică locală și bursă profesională lunară de 200 lei/ elev), precum și finanțare complementară din partea agentului economic: bursă profesională suplimentară (minim valoarea asigurată de stat de 200 de lei) – obligatoriu și cazare, masă, transport, echipamente de protecție -opțional.

Reamintim faptul că primarul Robert Negoiță a semnat încă din 5 septembrie 2018, un protocol de colaborare între Primăria Sectorului 3 și doi operatori economici ce permite formarea elevilor din unități școlare profesionale și tehnice în sistem de învățământ dual.

Cookies