Începe Romanian Design Week, festivalul din București dedicat domeniilor creative. Anul acesta, fostul restaurant Cina se transformă într-un spațiu cultural

20 mai 2024
421 afișări
Începe Romanian Design Week, festivalul din București dedicat domeniilor creative. Anul acesta, fostul restaurant Cina se transformă într-un spațiu cultural
Începe Romanian Design Week, festivalul din București dedicat domeniilor creative. Anul acesta, fostul restaurant Cina se transformă într-un spațiu cultural | Sursa foto: Romanian Design Week - Facebook

Săptămâna aceasta începe Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative. În perioada 24 mai – 2 iunie, cu ocazia acestui eveniment, vor avea loc expoziții de design și arhitectură în clădirea Cina, precum și peste 130 de evenimente-conexe.

Începe Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative

Între 24 mai și 2 iunie, RDW deschide orașul prin mai multe expoziții prezentate publicului larg în clădirea fostului restaurant Cina (Benjamin Franklin 10), respectiv prin peste 130 de evenimente-conexe care vor avea loc peste tot în București.

Ediția RDW de anul acesta se desfășoară sub tema „Unlock the City” și își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele viitorului, contribuind totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Festivalul propune 9 formate care fac din RDW un festival și o experiență urbană completă, ce oferă cele mai bune și vizionare exemple de design și arhitectură de la ora actuală, pe de o parte, dar și contexte de socializare, petreceri, evenimente, inițiative și dezbateri dedicate atât publicului larg, cât și reprezentanților industriilor creative.

Clădirea fostului restaurant Cina va fi deschisă publicului

Cina, clădirea de pe Benjamin Franklin 10 în care a funcționat un restaurant, va fi deschisă publicului larg și repusă în circuitul urban RDW 2024

Aici vor avea loc mai multe expoziții importante, un mix de conținut local și internațional, realizat atât de artiști seniori, cât și de artiști din noua generație.

Andrei Borțun, CEO The Institute, organizatorul festivalului, a declarat următoarele:

Am ales, pentru ediția din acest an, clădirea fostului restaurant CINA, despre care aș spune că este, poate, cel mai valoros kilometru pătrat al României la ora actuală, din punct de vedere cultural și istoric, un loc cu o istorie deosebită, pe care ne bucurăm că putem să-l readucem în atenția orașului. De-a lungul timpului, organizarea RDW în clădiri uitate, abandonate sau blocate a devenit un atribut al brandului, așa că ne bucurăm să putem oferi o experiență urbană care sigur va fi memorabilă pentru oricine alege să ne viziteze.

În cele două etaje ale clădirii Cina, va avea loc RDW Exhibition, o expoziție care prezintă peste 200 de proiecte din 6 categorii creative diferite: de la arhitectură la design interior, design grafic, design de produs, modă și ilustrație. Lucrările prezentate au fost alese anul acesta de un Board creativ format din 6 echipe de curatori români și internaționali.

De asemenea, formatul RDW Young Design, prezintă anul acesta 29 de designeri, arhitecți și artiști din noua generație.

Expoziția pune accentul pe autorii proiectelor, oferind publicului larg o perspectivă asupra spiritului creativ al viitoarei generații de designeri și arhitecți români, creând astfel și un dialog între specialiști și tineri absolvenți ai facultățilotr creativ-vocaționale din țară.

Publicul va putea admira și 9 expoziții cu conținut internațional, ca parte din formatul RDW Design Flags. Mai multe detalii AICI.

Clădirea Cina va găzdui și RDW Concept Store. Astfel, o experiență imersivă inedită va fi oferită publicului de către Mega Mall, iar Promenada Mall va prezenta, în exclusivitate, noua colecție de upcycling fashion realizată în parteneriat cu Electric Castle și Velements.

RDW Concept Store înseamnă, de asemenea, un spațiu de shopping neconvențional, cu 10 branduri ce comercializează atât design local, cât și internațional, și care este activat printr-o serie de prezențe-capsulă ce aduc în fața publicului ultimele colecții de la designeri, artiști și ilustratori renumiți.

RDW Design GO!: peste 130 de evenimente-conexe pe care publicul le poate descoperi în București

RDW Design GO!, formatul de evenimente satelit al festivalului, prezintă anul acesta cel mai amplu program din toate edițiile RDW de până acum. Organizatorii care sunt parte din acest format propun experiențe variate de petrecere a timpului liber: de la expoziții și prezentări până la workshop-uri, tururi ghidate, open doors, târguri, petreceri și lansări de spații. Programul complet, AICI.

În prima zi a festivalului, are loc și seria de masterclass-uri RDW Talks. Acestea au loc la Universitatea Națională de Arte București și la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu pe data de 24 mai.

Vor avea loc discuții care își propun să ofere publicului perspective noi asupra evoluției industriilor creative, abordând tema redescoperirii orașelor, prin dialoguri între cele mai creative minți din România și profesioniști internaționali.

Programul include prezentări susținute de nume precum:

  • Alexander Manu (Profesor la OCAD University, Strategic Foresight Practitioner, autor),
  • Yuko Shimizu (Ilustratoare & profesor),
  • Matthias Hillner (Profesor în departamentul SCADpro din cadrul Colegiului de Artă și Design Savannah din SUA),
  • Maria Surducan (Ilustratoare),
  • Raymond Bobar (Graphic Designer),
  • Stela Nicolakaki (Arhitectă),
  • Martina Muzi (Designer & Curator).

Noaptea Albă a Studiourilor de Arhitectură

RDW Social va fi cel mai dinamic format al festivalului. Acesta aduce împreună comunitatea iubitorilor de industrii creative locale și creează contexte de întâlnire, petrecere a timpului liber, dialog și colaborare.

În primul weekend de festival, vizitatorii sunt invitați să se alăture unei serii de live acts, petreceri și concerte semnate Jazz in the Park și Moss Farai DJ Set. Acestea vor avea loc în spațiul de la Cina. Programul lor complet, AICI.

Formatul de tradiție al festivalului, Noaptea Albă a Studiourilor de Arhitectură, va avea loc pe 30 mai și va deschide ușile a 27 de birouri și spații de lucru ale specialiștilor din domeniu. Detalii despre program și studiourile care vor putea fi vizitate timp de o noapte, între 18:00-22:00, pot fi consultate AICI.

RDW se poate vizita de luni până vineri, între 12:00 și 22:00, iar în weekend, între 10:00 și 22:00.

Biletele pentru Festivalul Romanian Design Week 2024 pot fi achiziționate de AICI.

Cookies