Începe reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1. Iată primele două clădiri ce dau startul programului

23 nov. 2021
610 Afișari
Începe reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1. Iată primele două clădiri ce dau startul programului

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat marți o colaborare între primăria de sector și Primăria Municipiului București pe tema reabilitării clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1. Primele două clădiri ce ar urma să fie vizate de acest program sunt Hotelul Dunărea de lângă Gara de Nord și Casa Miclescu, situată pe bulevardul Kiseleff.

Autoritățile locale iau în calcul reabilitarea și îngrijirea clădirilor de patrimoniu din București, potrivit ultimei postări de pe Facebook a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Edilul a menționat că dorește o colaborare cu Primăria Municipiului București pentru a porni un program de reabilitare a clădirilor de patrimoniu de pe raza Sectorului 1, despre care Armand a declarat că sunt „în paragină și oferă un aspect deplorabil orașului nostru.

Începe reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Care sunt primele două imobile vizate

Primele două clădiri ce ar urma să fie modernizate și restaurate sunt fostul Hotel Dunărea, ce se află chiar peste drum de Gara de Nord, și Casa Miclescu, de pe bulevardul Kiseleff.

Despre prima clădire, edilul spune că arată „ca după război”, și că nu este un caz izolat, astfel că multe clădiri din oraș au ajuns din păcate în paragină, lucru de neconceput pentru o capitală europeană.

„Din păcate, din nepăsare, incompetență sau, uneori, din complicitatea fostelor administrații ale orașului București cu „mafia imobiliară” multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Capitalei sunt astăzi în paragină și oferă un aspect deplorabil orașului nostru. Chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea, niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a salva, restaura și moderniza patrimoniul pe care ni l-au lăsat în grijă înaintașii noștri.”, a scris Clotilde Armand.

Aici ar urma să fie amenajat un „Spațiu Cultural Municipal”, compus dintr-un centru rezidențial, cultural și educațional unde artiștii locali ar trebui să își organizeze expozițiile. În acest moment, clădirea hotelului se află într-o stare avansată de degradare, aceasta fiind extrem de afectată după cutremurul din 1977.

În acest moment cele două clădiri sunt proprietate privată

Potrivit edilului, atât hotelul Dunărea cât și Casa Miclescu sunt în acest moment proprietate privată, astfel că înainte de toate este necesară exproprierea acestora pentru a servi utilității publice.

„Colaborăm deja cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și cu Primăria Capitalei pentru aceste obiective. Aceste imobile sunt în prezent proprietate privată. Pentru a le restaura, reabilita și reda comunității locale este necesar, într-o primă etapă, ca ele să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică. Din aceste motive, am decis astăzi suplimentarea ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 25 noiembrie 2021, cu cele două proiecte de hotărâre prin care solicităm obținerea acordurilor necesare de la Consiliul General pentru demararea acestor proiecte.”, a mai scris Clotilde Armand în postarea cu pricina.

Mai mult, primarul Sectorului 1 a precizat importanța pe care o au clădirile de patrimoniu pentru un oraș, acestea fiind „cartea de vizită a unei capitale europene”.

Cookies