Știri București

Începe operaționalizarea Centrului Cyber al UE de la București cu fonduri europene de 2,5 miliarde de euro. Decizia a apărut Monitorul Oficial

Recent a fost stabilit grupul de oficiali guvernamentali români care vor începe operaționalizarea centrului Cyber al UE de la București. Acesta va avea pe mână fonduri europene de 2,5 miliarde de euro. Decizia a apărut Monitorul Oficial luni.

Luni seară a fost dată o decizie importantă în Monitorul Oficial cu privire la operaționalizarea în București a Centrului Cyber al UE. Astfel, au fost stabiliți cei 10 oficiali români, de la 10 instituții diferite, care vor organiza cele 2.5 milarde de euro din fonduri europene pentru acest proiect deosebit de important cu privire la securitatea online a Uniunii Europene.

Centrul Cyber de la București pornește în curând, cel puțin în măsurile de operaționalizare

Practic, după această decizie, centrul nu va fi operaționalizat propriu-zis. Mai mult, acum s-a stabilit cine sunt persoanele, în acest caz oficiali ai statului români din diferite miinistere și servicii, inclusiv SRI, care vor identifica măsurile necesare operaționalizării la București a Centrului Cyber al UE.

Această structură, prima de acest gen a Uniunii Europene, care a realizat târziu că amenințările cibernetice sunt reale, va gestiona fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate informatică.

Cine face parte din grupul de lucru interinstituțional GLI-CYBER

Președintele acestui grup este secretarul general al Guvernului, ceilalți membri fiind de la Administrația Prezidențială, Ministere, Directoratul de securitate Cibernetică și SRI. Componența acestui grup a fost stabilită prin decizia premierului interimar Florin Cîțu de luni seară. Ulterior, a fost publicată la scurt timp în Monitorul Oficial.

Grupul de lucru interinstituțional GLI-CYBER, cum este numit, este coordonat de de Secretariatul General al Guvernului și are următoarea componență:

a) Tiberiu Horațiu Gorun — secretar general al Guvernului — președinte;
b) Andreea Mihaela Radu — Administrația Prezidențială — membru;
c) Adrian Dan — Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării — membru;
d) Aniela Crețu — Ministerul Afacerilor Externe — membru;
e) Alina Orosan — Ministerul Afacerilor Externe — membru;
f) Toma Bogdan Costreie — Ministerul Finanțelor — membru;
g) Andi Mihai — Ministerul Finanțelor — membru;
h) Dan Cîmpean — Directoratul Național de Securitate Cibernetică — membru;
i) Iulian Alecu — Directoratul Național de Securitate Cibernetică — membru;
j) Anton Rog — Serviciul Român de Informații — Centrul Național Cyberint – membru.

Termen limită pentru operaționalizarea centrului

De asemenea, decizia din Monitor, prelungită serios după ce premierul interimar l-a demis pe Alexandru Nazare de la Ministerul Fondurilor Europene, apare și un termen limită pentru operaționalizării Centrului Cyber.

Astfel, grupul de lucru trebuioe să elaboreze cadrul legal de desemnare și pregătire a operaționalizării Centrului Național de Coordonare (NCC) al României în relația cu ECCC (n.a Centrul Cyber al UE de la București), în vederea respectării termenului-limită de 29 decembrie 2021, prevăzut de Regulamentul (UE) 2021/887 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetareîn materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare, scrie hotnews.ro.

Conform înțelegerii cu UE, România și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile noului Centru de securitate cibernetică al UE din Capitală. La începutul anului a avut loc o competiție între mai multe țări UE cu privire la dezvoltarea acestui Centru, iar România s-a evidențiat promițând aceste lucruri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button