Paradisul verde din sudul Bucureștiului, aflat pe o întindere impresionantă de 200 ha, denumit Parcul Natural Văcărești, de care oameni de știință din toate colțurile lumii se minunează cum natura a pus stăpânire pe această suprafață, va fi amenajat pentru public, după ce a intrat în administrarea Primăriei Municipiului București. De la un proiect megalomanic lăsat în paragină din perioada ceaușistă, natura a creat aici un ecosistem impresionant, similar cu zona unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, care însă le este total necunoscut bucureștenilor din cauza lipsei accesului.
Parcul Natural Văcărești a intrat în administrarea Primăriei Municipiului București, iar autoritățile au încheiat marți, 29 decembrie, procedura de preluare a ariei protejate, singura din România care a intrat în administrarea unei primării. În ianuarie vor începe deja câteva lucrări de urgență cum ar fi reabilitarea și punerea în siguranță a punctelor de acces, igienizarea și ecologizarea, asigurarea patrulării și a monitorizării ariei, expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei și cadastrul celor 183 de hectare ale parcului.
Scopul final este asigurarea infrastructurii de bază pentru vizitarea Parcului Natural.
Primele lucrări, despre care Nicușor Dan spune că vor fi minim invazive fiind o arie protejată, vor fi realizate de Administrația Parcul Natural Văcărești, structură din subordinea Primăriei Capitalei, urmând ca să fie lansat un concurs internațional pentru identificarea de soluții pentru amenajare.
„Fiind o arie naturală protejată, vor fi realizate doar intervenții minim invazive, care să asigure infrastructura de bază pentru vizitare. Va fi un spațiu pentru pasionații de natură, de lacuri, plante și păsări – fără clădiri, terase sau spații de distracție. Va fi o oază de natură pură, de care să se bucure generațiile de azi și din viitor.”, a afirmat Nicușor Dan.
Prin contractul semnat marți, 29 decembrie, Parcul Văcărești va fi gestionat de Administrația Parcul Natural Văcărești, structură special creată în acest scop și aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Parcul a fost preluat pentru perioada standard de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare.
În sudul Bucureștiului, ascuns după digurile de beton mascate de movile de pământ, se află Parcul Natural Văcărești, o zonă pe cât de puțin cunoscută pe-atât de bogată în istorie. De la un cartier modest, dar liniștit, aici urma să se construiască un imens lac artificial, în stilul proiectelor grandomane comuniste care au schingiuit fibra Bucureștilor. Din fericire, cursul istoriei a fost diferit.
Datorită dimensiunii sale, ecosistemului impresionant, dar și proximității de centrul orașului, care se află la doar șase-șapte kilometri depărtare, Bucureștiul se află pe o listă selectă a marilor orașe de pe planetă care se pot lăuda cu parcuri naturale urbane de o frumusețe uluitoare. Doar orașe precum Londra, cu Woodberry Wetlands, Buenos Aires, cu celebra Costanera Sur, sau Tokyo, cu parcul național Chichibu-Tama-Kai. Autoritățile doresc să transforme acest parc într-o atracție turistică, după cum se întâmplă deja de decenii bune în parcurile amintite mai sus.
Citește mai departe istoricul locului făcut de jurnalistul b365.ro Filip Lupsa.