Încep „Zilele Bucureștiului”, la Hanul Gabroveni, în perioada 20-24 septembrie. Bucureștenii sunt invitați la o serie de evenimente culturale cu acces gratuit

20 sept. 2023
6214 afișări
Încep „Zilele Bucureștiului”, la Hanul Gabroveni, în perioada 20-24 septembrie. Bucureștenii sunt invitați la o serie de evenimente culturale cu acces gratuit
Încep „Zilele Bucureștiului”, la Hanul Gabroveni, în perioada 20-24 septembrie. Bucureștenii sunt invitați la o serie de evenimente culturale cu acces gratuit | Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Astăzi, 20 septembrie, începe evenimentul „Zilele Bucureștiului”, marcând astfel împlinirea a 564 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Cu această ocazie, bucureștenii și turiștii sunt invitați la o serie de evenimente culturale cu acces gratuit la ARCUB – Hanul Gabroveni, în cadrul Piața Festivalului Internațional George Enescu și în cadrul Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană.

Proiectul „Zilele Bucureștiului” va avea loc între 20-24 septembrie

Proiectul „Zilele Bucureștiului” are loc între 20 și 24 septembrie și marchează împlinirea a 564 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului.

În cadrul evenimentului vor avea loc o serie de evenimente culturale cu acces liber la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Cu această ocazie, bucureștenii și turiștii sunt invitați la expoziția documentară „București. O stratigrafie în hărți și planuri”, care se află la Hanul Gabroveni, parter – Sala Bolților. Aceasta a fost deschisă publicului pe data de 13 septembrie și se va închide pe 1 octombrie.

Expoziţia documentară invită bucureştenii să descopere povestea orașului București la mijlocul secolului 19, reconstruit prin intermediul planurilor și hărților existente, precum și a câtorva imagini de arhivă, dar și a unor machete 3D.

Expoziția poate fi vizitată gratuit doar în perioada 20-23 septembrie, cu ocazia „Zilelor Bucureștiului”.

Bucureștenii pot vizita expoziția de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00.

Expoziții de fotografie „Vremuri blurate” și „Arhiva foto 1992-1993”

Cele două expoziții se află la Hanul Gabroveni, parter – Sala Librărie, Sala Arcelor și sunt deschise publicului până pe 1 octombrie.

Printre rarele ocazii de a (re)vedea Bucureștiul la începutul anilor ’90, expozițiile de fotografie semnate de Dragoș Lumpan prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru, realizate prin metoda clasică a developării filmului.

Dacă lucrările expuse în „Vremuri blurate” aduc în prim plan fotografii realizate la începutul anului 1992, cu trecătorii de pe Bulevardul Magheru, în apropierea Teatrului Nottara, cele ale expoziției „Arhiva foto 1992-1993” formează un portret colectiv al țării de acum 30 de ani, surprinzând o serie de evenimente sociale, politice și culturale din acea vreme.

Cele două expoziții pot fi vizitate gratuit doar în cadrul evenimentului „Zilele Bucureștiului”.

Acestea pot fi vizitate de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00.

Expoziție premieră „MÉMOIRES – RETROSPECTIVĂ SAMY BRISS”

Aceasta se află la etajul Hanului Gabroveni, în Sala Coloanelor și Sala Lipscani și poate fi vizitată până pe 12 octombrie.

Este cea mai mare expoziție retrospectivă din România a artistului israelian de origine română Samy Briss. „MÉMOIRES” prezintă, în premieră publicului din București, și nu numai, lucrări de pictură, sculptură, grafică din toate etapele de creație, inclusiv câteva dintre lucrările care trebuiau să facă parte din expoziția interzisă în România în anul 1959.

Expoziția se deschide publicului în cadrul „Zilele Bucureștiului”, pe data de 23 septembrie.

Expoziția de pictură „Alegorii Galante”

Această expoziție poate fi vizitată de public urcând la etaj, în Sala Gabroveni, fiind deschisă până la data de 12 octombrie.

Artista de origine română Manuela Holban-Ioanid prezintă la ARCUB – Hanul Gabroveni expoziția solo „Alegorii galante”.

De la personaje reale (Casanova, Saskia, Maria Antoaneta) la personaje fictive (Meninele lui Velasquez, Salomea, Herod) din lumea artei sau paginile istoriei, expoziția creează o atmosferă de sărbătoare galantă, cu flair carnavalesc, în spatele căreia se ascund alte povești, alte realități, la care privitorul este invitat să le descopere.

„Alegorii galante” include lucrări expuse pentru prima dată, dar și lucrări care au figurat în expoziții organizate în țară și Tel Aviv între 2022-2023.

Concert „Poveste din Bucureștiul de odinioară”

Concertul va avea loc pe data de 23 septembrie, începând cu ora 20:00, la Piața Festivalului Internațional „George Enescu”.

De la celebrele tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate mai ales în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil.

Concertul prezintă muzică ușoară românească în interpretarea Mirunei Ionescu și a lui Valentin Albeșteanu, acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea „Ion Dumitrescu”, dirijată de Tiberiu Dragoș Oprea, și de Taraful de Oraș.

Noaptea Dansului #2

În cadrul evenimentului mult cunoscut și îndrăgit de bucureșteni, „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană”, va avea loc Noaptea Dansului #2, în fața Muzeului Național de Istorie a României.

Astfel, pe 23 septembrie, bucureștenii și turiștii sunt așteptați la a doua ediție „Noaptea Dansului”, organizată de Creator Media Team.

După succesul primei ediţii din acest an, organizată la „Străzi deschise – Bucureşti”, „Noaptea Dansului” se întoarce pe Calea Victoriei și invită publicul să sărbătorească orașul prin dans. Peste 200 de dansatori de la peste 15 școli de dans au pregătit trei ore de flash-mob-uri, community dance și momente de interacțiune cu trecătorii.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies