Încep testele pentru sistemul de avertizare a populaţiei RO-ALERT de la ISU

de:
27 iun. 2018
0 Afișari
Încep testele pentru sistemul de avertizare a populaţiei RO-ALERT de la ISU

În zonele unde vor avea loc testele, pe terminalele conectate la reţelele operatorilor de telefonie mobilă din România, vor apărea notificări cu mesajul: „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie. DSU-IGSU.”

Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor pe telefoanele mobile, pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă sau în caz de urgenţă majoră. Sitemul va fi folosit când viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent: inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Prin Sistemul RO-ALERT vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare ÎN TIMP REAL, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor. Sisteme similare au fost implementate în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

Sistemul RO-ALERT are o serie de avantaje: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, cât şi acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.”

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU şi IGSU, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Achiziţia şi implementarea lui a costat 30,4 milioane de lei.

Cookies