Oprescu construiește noua Sală Polivalentă București pe planurile Elenei Udrea

de:
12 sept. 2012
0 Afișari
Oprescu construiește noua Sală Polivalentă București pe planurile Elenei Udrea

„Am aprobat prin Hotărâre de Guvern trecerea terenului de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Există de altfel un studiu de fezabilitate și un proiect făcut de Compania Națională de Investiții. Sala Polivalentă o va construi Primăria Municipiului București cu sprijinul guvernului” – a declarat Victor Ponta, la sfârșitul ședinței de guvern de miercuri.

Compania Națională de Investiții are într-adevăr, un studiu de fezabilitate făcut din vremea când la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale, în subordinea căruia activează, se afla Elena Udrea. În luna iunie anul trecut, Udrea anunța că această sală polivalentă va fi ridicată pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în zona patinoarului Flamaropol, care ar fi fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

De altfel, în luna august 2011, guvernul Boc aproba indicatorii tehnico-economici ai sălii de sport multifuncţionale care urma să fie construită în cadrul complexului sportiv „Lia Manoliu”, cu o capacitate de 16.000 de locuri şi costuri estimate la 260 milioane lei (circa 60 milioane euro).

Referitor la construirea noii Săli Polivalente, Oprescu a declarat că a cerut guvernului cedarea terenului care reprezintă aproape toată suprafaţa complexului Lia Manoliu. „Am construit acolo Naţional Arena, am construit parcarea şi utilităţile necesare complexului şi am început amenajările necesare unui complex sportiv de nivel european. Nu înteleg de ce nu am putea dezvolta zona doar pentru că înainte nu puteam construi o sală polivalentă acolo. Am fost impresionat de sportivul care se antrena pentru sărituri în bazin pe nişte pureţi. Vrem să ne implicăm şi în refacerea bazinului olimpic.  Dorim de asemenea să păstrăm şi turnul de paraşutism din acest complex. Vrem să folosim zona parcului şi zona lacului artificial, vrem sa dăm la o parte magazinele care vând trei ciocolate şi pitici. Vrem să rămână o zonă de plimbare.”

În ceea ce priveşte construirea noii Săli Polivalente a Capitalei, edilul a afirmat că „Ne dorim sala polivalentă, fără să mai pornim de la zero, cu mii de studii de fezabilitate. Acestea există deja şi le putem folosi. Am studiat problema refacerii clădirii din parcul Tineretului dar dacă am interveni acolo, ne-ar costa mai mult. Pentru refacerea ei, sunt preţuri mult prea mari , aşa că vom interveni atunci când vom avea banii necesari renovării.”

Esplanada, proiect de un miliard de euro, eșuat

Consiliul General al Municipiului București a cerut, la propunerea primarului general, ca terenul aferent proiectului Esplanada să fie trecut din proprietatea statului în proprietatea Primăriei Municipiului București. Terenul, cu o suprafaţă de 106.000 metri pătraţi este situat pe Bd. Unirii şi este delimitat la nord de Bd. Unirii, la est de str. Nerva Traian, la sud de Bd, Octavian Goga, iar la vest de Bd. Mircea Vodă.

Pe acest teren guvernul Boc intenționa să construiască, în parteneriat public privat, complexul Esplanada, un complex de clădiri de birouri, centre comerciale, hoteluri şi blocuri de locuinţe – estimat la aproape un miliard de euro. Proiectul fusese câştigat printr-o licitaţie organizată în anul 2004, în urma căreia a fost desemnat partener de negociere firma „Trigranit“, cu care s-a încheiat şi un acord, pentru dezvoltarea în parteneriat public privat. La finele anului 2009, acordul semnat cu investitorul, societatea ungară Trigranit, a expirat şi nu a fost prelungit.

Oprescu are însă alte planuri pentru terenul ultra-central: dacă în campania electorală din 2008 promitea că aici va face un parc în care vor zburda liber căprioare, în luna mai 2012 Oprescu spunea că vrea să construiască o Sală Polivalentă la Esplanada. Sala Polivalentă nu va arăta oricum, ci va semăna cu Opera din Sidney. Sala ar urma să aibă între 15 și 18.000 de locuri.

„Municipiul Bucureşti înregistrează un deficit major pe segmentul bunurilor imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi a unor proiecte din domeniul cultural. Programul de dezvoltare al Municipiului Bucureşti cuprinde proiecte privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii urbane şi de dezvoltare imobiliară. Considerăm că terenul aferent amplasamentului Esplanada (…) se pretează la aplicarea unor astfel de proiecte ale municipiului Bucureşti”, se precizează în expunerea de motive semnată de primarul general, Sorin Oprescu, pentru preluarea terenului.

Bătaia Polivalentelor

Dacă  Oprescu voia o Polivalentă ca Opera din Sidney, există un proiect de Polivalentă aprobat încă din 2006 de către Consiliul General al Municipiului București, Arena Bucureștilor, amplasată în Parcul Tineretului. De altfel, în luna martie a acestui an, Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, preciza pentru B365.ro: „Anul acesta vom face studiile pentru acest proiect. De asemenea, vom căuta şi un partener privat împreună cu care să putem construi Arena”.

Proiectul din Parcul Tineretului, în valoare de 50 de milioane de euro, presupunea construirea unei săli polivalente cu 16.000 locuri, dar şi a unui amfiteatru, cu o capacitate de 3.000 – 4.000 de locuri, pentru desfăşurarea unor spectacole în aer liber. În plus, proiectul prevede şi construirea unor parcări subterane şi supraterane cu o capacitate totală de 1.000 locuri. După finalizare, Arena Bucureştilor ar fi urmat să găzduiască concerte, manifestări sportive, expoziţii, târguri, evenimente sociale şi de afaceri.

Elena Udrea, pe vremea când era ministru al DEzvoltării Regionale, venea însă cu o altă propunere pentru o sală Polivalentă: pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în zona patinoarului Flamaropol, care ar fi fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Cookies