ESENTIAL

Încep lucrările de reabilitare la Arcul de Triumf, plus alte două monumente istorice din Bucureşti

Proiectul de reabilitare al Arcului de Triumf se află pe lista Primăriei de câţiva ani de zile. Cererea pentru finanţarea europeană a fost depusă în decembrie 2009, iar evaluarea a durat mai bine de un an şi şase luni. Contractul de finanţare europeană a fost semnat de Sorin Oprescu şi Elena Udrea, în luna februarie 2012. 

În scopul cofinanțării acestor proiecte, descrise pe larg mai jos, Primăria Capitalei se va împrumuta intern cu suma de 140 de milioane de lei, prin decizia Consiliului General al Capitalei din data de 25 februarie

Lucrările ce vor fi executate la Arcul de Triumf, în valoare de 2,3 mil. lei (520.000 de euro) constau în: lucrări la elementele structurale şi de arhitectură, desprăfuire şi curăţarea suprafeţelor, reparaţia fisurilor, chituri şi plombări cu mortar, dar şi amplasarea unor corupri de iluminat exterior decorativ, refacerea terasei, retuş cromatic şi hidrofugarea suprafeţelor exterioare. 

Lucrările au ca scop prevenirea degradării şi conservarea şi protejarea patrimoniului cultural pentru a reda, pe cât posibil, imaginea iniţială a imobilului, având în vedere gradul de degradare în care acesta se află în prezent. Primăria se aşteaptă ca după finalizarea lucrărilor, obiectivul să atragă cu 6% mai mulţi turişti în primii 5 ani de la inaugurare. 

Pasaj pietonal sub Arcul de Triumf

Odată cu reabilitarea monumentului din nordul Capitalei, municipalitatea avea în plan și construirea unui pasaj pietonal subteran pe sub Arcul de Triumf, ca parte a unui proiect mai amplu de infrastructură rutieră prin care se vor amenaja mai multe pasaje pietonale subterane pentru a evita trecerea la nivel a bulevardelor Alexandru Averescu, Kiseleff şi Constantin Prezan. Noua lucrare va consta din cinci pasaje pietonale de acces şi un pasaj central în formă inelară. Accesul în pasaj va fi asigurat cu ajutorul a cinci lifturi şi şase scări rulante. Valoarea totală a proiectului este de 30 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 22 milioane lei.

Alături de lucrările planificate la Arcul de Triumf, tot din bani europeni se vor face lucrări de reabilitare și restaurare a altor mari monumente ale Capitalei:

Vila Minovici, aflată vizavi de Fântâna Mioriţa, are o vechime de 107 ani şi găzduieşte Muzeul de artă populară „Dr. Nicolae Minovici”. Clădirea a fost construită în 1905, în stilul unei cule olteneşti. Vila cu parter, etaj şi turn, este declarată monument istoric şi păstrează o impresionantă decoraţie în piatră realizată de sculptorul german Wilhelm August von Beckev. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de 14.995.314 lei (3,4 milioane de euro) din care finanţarea nerambursabilă este de 11.246.648,14 lei.

Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21, are statut de monument istoric. Trecerea timpului a lăsat însă semne adânci pe imobilul proiectat de arhitectul Ion Berindey şi construit între anii 1908-1910.

Conform proiectului de reabilitare vor fi realizate lucrări de consolidare/desfiinţare parţială şi lucrări de compartimentare interioară cu revenirea la compartimentarea originală în proporţie de 80%. Spaţiul interior aferent corpului B va avea destinaţia de „punct de informare turistic”. De asemena, vitraliile vor fi restaurate, iar terasele celor două corpuri de clădire vor fi renovate pentru a putea fi circulabile. În plus, aleile vor fi refăcute, iar grădina va fi amenajată peisagistic. Atât clădirea, cât şi grădina vor fi iluminate arhitectural. Turiştii care vor vizita Observatorul Astronomic vor avea la dispoziţie şi o parcare amenajată. După finalizarea lucrărilor, Primăria Capitalei se aşteaptă la un aflux de 8.500 de turişti pe an. 

Casa Cesianu, de pe Calea Victoriei nr. 174 (la intersecția cu Bd. Dacia), este o impozantă clădire-monument construită în urmă cu mai bine de 130 de ani. Imobilul a fost deschis ca Legaţie Germană pe 1 martie 1880, iar contele von Wesdehlen fiind trimis în Capitală şi astfel devenind primul ambasador al Germaniei. Clădirea a servit această funcție până după cel de-al doilea război mondial. După Revoluţie, clădirea a devenit Casino Victoria, ulterior fiind transformată în sală de pariuri sportive.

Proiectul constă în execuţia de lucrări de consolidare, restaurare şi conservare a clădirii aflate acum într-o stare avansată de degradare. Lucrările au o valoare totală de 8.585.807,37 lei (aproape 2 mil. euro) din care finanţarea nerambursabilă este de 5.934.333,71 lei. 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button