Încep lucrările de consolidare la o clădire monument istoric din Capitală. Nicușor Dan: S-a emis autorizația de construire pentru blocul de pe strada Mihai Vodă nr. 13

13 oct. 2023
3079 Afișari
Încep lucrările de consolidare la o clădire monument istoric din Capitală. Nicușor Dan: S-a emis autorizația de construire pentru blocul de pe strada Mihai Vodă nr. 13
Încep lucrările de consolidare la o clădire monument istoric din Capitală. Nicușor Dan: S-a emis autorizația de construire pentru blocul de pe strada Mihai Vodă nr. 13 | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul Capitalei a anunțat că o clădire monument istoric din București urmează să fie consolidat. Autorizația de construire pentru blocul aflat în centrul Capitalei a fost deja emisă, după cum a anunțat Nicușor Dan.

Încep lucrările de consolidare la o clădire monument istoric

Edilul Capitalei le-a transmis bucureștenilor că urmează să fie începute lucrările de consolidare la un bloc de locuințe ce se află Strada Mihai Vodă numărul 13, Sector 5. Imobilul este încadrat pe lista monumentelor istorice.

Blocul a fost construit înainte de anul 1935 și se află în Zona Protejată 1 – Calea Victoriei. De asemenea, Nicușor Dan a anunțat că acesta este încadrat în clasa de risc seismic RS I.

Clădirea este una multietajată (patru etaje), și are o suprafață totală de 1,820 de metri pătrați. Imobilul are funcțiune mixtă, dispunând de:

  • Locuințe colective,
  • Spații ce au alte destinații.

Lucrările urmează să fie realizate conform proiectului de arhitectură și expertizei tehnice, a transmis Nicușor Dan:

Toate lucrările se vor realiza conform proiectului de arhitectură și expertizei tehnice, iar cromatica și texturile de pe fațade vor fi conform cu cele originale.

Clădirea ce urmează să fie consolidată | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan
Clădirea ce urmează să fie consolidată | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Valoare investiției pe care Primăria Municipiului București o face pentru consolidarea acestei clădiri se ridică la suma de 18 milioane de lei. Fondurile vor fi asigurate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din bani de la bugetul local al Capitalei.

Finanțarea pentru consolidarea acestui imobil a fost aprobată în noiembrie 2022.

În 2022, datele Ministerului Dezvoltării arătau că în România există 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II. Mare parte dintre acestea se află în București.

Cu toate astea, o analiză realizată de Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență arăta că situația imobilelor ce ar fi afectate în cazul unui cutremur este mult mai gravă. Conforma acesteia, în situația unui seism precum cel din 1977, circa 23.000 de clădiri din oraș pot suferi avarii semnificative.

Lista completă a clădirilor ce sunt încadrate într-o clasă de risc seismic poate fi consultată accesând ACEST link.

Cookies