Incendiul de la Matei Balș, ultimul bilanț oficial. Iohannis își cere din nou scuze după încă o tragedie în spitale

29 ian. 2021
114 afișări
Incendiul de la Matei Balș, ultimul bilanț oficial. Iohannis își cere din nou scuze după încă o tragedie în spitale

Ministerul Sănătății a prezentat, vineri, situația celor 53 de pacienţi de la Institutul "Matei Balş" care au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală, în urma incendiului de vineri dimineaţă. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a vizitat zona tragediei și a venit cu o declarație

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri că a cincea victimă a incendiului de la Institutul „Matei Balş” a fost găsită carbonizată.

„Confirm, în urma incendiului de la „Matei Balş” sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului „Matei Balş”. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a afirmat Bode, la Digi 24.

Încă o victimă, găsită în baie

Acesta a precizat că o a cincea victimă a fost găsită în baie.

„Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat”, a spus ministrul de Interne.

Bode a arătat că, din momentul apelului la 112, de la ora 5,05, primele echipaje de pompieri au ajuns la ora 5,15, când a fost activat şi Planul Roşu.

„Le mulţumesc pompierilor, poliţiştilor, jandarmilor, care au acţionat foarte, foarte prompt şi au limitat o catastrofă”, a mai spus ministrul.

El a precizat că incendiul nu a avut loc în zona de ATI, unde au avut loc controalele IGSU în luna decembrie 2020 şi că, după incendiul de la Piatra Neamţ, verificările au fost făcute pe două paliere, pe zona Ministerului Sănătăţii şi pe zona Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Domnul prim-ministru Florin Cîţu a cerut acest raport care vizează Institutul Matei Balş şi cu siguranţă va comunica public care au fost concluziile verificărilor – ultima verificare fiind făcută în noiembrie anul trecut”, a precizat Bode.

Ce se întâmplă cu pacienții transferați la alte spitale

Conform MS, au fost transferaţi:

* 11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti. Toţi pacienţii sunt stabili, dependenţi de oxigen pe mască.

* 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Un pacient intubat de la intoxicaţie cu fum, ceilalţi 4 stabili.

* 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”. Toţi sunt cu oxigen pe mască, stabili.

* 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”. Un pacient pe ATI, oxigen pe mască. Unitatea medicală aşteaptă încă doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni.

* 5 pacienţi la Sf. Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”. Patru pacienţi în ATI cu oxigen pe mască şi unul pe CPAP.

* 4 pacienţi la Spitalul Militar Central. Doi pacienţi stabili la Spitalul-ROL 2, unul intubat ATI în spital, un pacient stabil în ATI.

* 3 pacienţi la Spitalul „Witting”. Trei pacienţi stabili conştienţi, iar cel de-al patrulea adus în această unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central.

* 4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Doi în ATI cu oxigen pe mască.

* Un pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota” intubat.

* 3 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” stabili. Un pacient a fost transferat la Spitalul Monza şi alţi 2 pacienţi urmează a fi transferaţi la Spitalul „Victor Babeş”.

* 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Şase pacienţi stabili, un pacient a decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare – a patra victimă).

„Datele sunt in dinamică”, precizează MS.

Ce a transmis Klaus Iohannis după tragedia de la Matei Balș

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Institutul ”Matei Balş”, că e o zi foarte tristă, adăugând că îi pare foarte rău. Celor care au fost în saloane le-a urat însănătoşire grabnică.

Iohannis a anunţat că a solicitat ministrului Sănătăţii să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru sistemul de sănătate. Iohannis a subliniat că situaţia se repetă, am avut tragedie la Piatra Neamţ, iar acum la Institutul Matei Balş se întâmplă această tragedie.

”O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici, în această dimineaţă. Ce pot să spun e că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoşire grabnică. Am discutat încă de când au fost anunţate forţele de intervenţie în permanenţă cu cei care au condus intervenţia şi am primit toate datele care sunt certe despre intervenţie.

A fost o intervenţie foarte complicată, cu foarte multe forţe implicate. S-a reacţionat extrem de rapid, forţele de intervenţie au intervenit, au stins focul, au mutat pacienţii la alte spitale, însă din păcate pentru câţiva a fost prea târziu. Ţin să felicit forţele de intervenţie pentru promptitudinea la acest incendiu groaznic”, a declarat preşedintele.

În opinia sa, e foarte clar că trebuie rapid trase nişte concluzii şi venit cu soluţii.

”Situaţia se repetă cumva, am avut tragedie la Piatra Neamţ, acum la Balş se întâmplă această tragedie. Motivele sunt diverse, ele sunt anchetate şi vor scoate la iveală cine e vinovat şi vor fi sancţionaţi. După părerea mea problema e mult mai amplă, avem probleme structurale cu spitalele din România. Am solicitat ministrului Sănătăţii să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru sistemul de sănătate din România şi aştept cât de curând primele idei pentru a demara această reformă”, a adăugat el.

Şeful statului s-a referit şi la medici, pe care i-a numit ”eroi”.
”Nu vreau să închei scurta mea intervenţie înainte de a spune ceva despre persoanele care au fost şi rămân eroi – medicii, asistentele, întregul personal. Ei au depus eforturi supraomeneşti. Au lucrat până la epuizare, lucrează de luni de zile în condiţii de stres, cu personal prea puţin şi îmi exprim admiraţia pentru toţi medicii şi personalul medical şi din spitalele COVID şi din centrele de vaccinare şi din toate unităţile medicale din România.

Tot ce merită ei sunt laude şi încurajări, dar pentru cei care administrează sistemul e nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete”, a transmis Klaus Iohannis.

Cookies