Incendiul de la Glina a ridicat în aer un fum toxic de 4500 de ori mai periculos decât cel provenit de la arderea lemnului

31 mart. 2022
1795 Afișari
Incendiul de la Glina a ridicat în aer un fum toxic de 4500 de ori mai periculos decât cel provenit de la arderea lemnului

La Glina, incendiul de miercuri a ridicat în aer un fum de 4500 de ori mai toxic decât cel provenit de la arderea lemnului, a semnalat fostul șef al Gărzii de mediu Octavian Berceanu, care se întreabă de ce nu există un program la Ministerul Mediului care să se ocupe de zecile de mii de tone de deșeuri provenite din dezmembrări, care zac aiurea sau ne otrăvesc apele și aerul.

„In fiecare zi intră în țară 1000 de masini SH. Rablele existente sunt dezmembrate cu sutele zilnic si nu exista o industrie care sa faca ceva cu aceste interioare. Cele mai multe sunt incinerate, ingropate sau aruncate pe campuri.”, spune Berceanu, care adaugă că Ministerul Mediului vine cu programe adresate dealer-ilor auto, pentru că doar acolo merg banii din „Rabla”.

„Nu exista absolut nicio trasabilitate a interioarelor auto provenite din dezmembrari. Zeci de milioane de euro facuti la negru ajung la structurile de crima organizata, la politicienii cu functi si la primarii care inchid ochii.
Unde e suportul ministerului pentru economia circulara?”, se mai întreabă acesta.

Miercuri după-amiază a ars centrul REMAT din localitatea Glina, Ilfov, care a s-a mainifestat pe aproximativ 200 mp. Au ars elemente auto provenite din dezmembrări și material lemnos. Ministerul Mediului a promis că, după stingerea incendiului, va face controale la agentul economic. Datorită curenților de aer care au circulat ieri pe cerul Bucureștiului, orașul nu a fost afectat de creșterea indicelui NO2 (indicele relevant în cazul incendiilor), a transmis miercuri Ministerul Mediului, care a citat Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM). Cu toate astea, potrivit lui Berceanu, un astfel de eveniment ar fi putut aduce un aer comparabil cu cel de război.

Cookies