ȘTIRI

Incendiu puternic la complexul Confort City. Blocul nu avea autorizație de la pompieri!

Cinci persoane au necesitat intervenții medicale, pentru intoxicație cu fum și atac de panică. Printre acestea, se afla şi un pompier care s-a intoxicat cu fum în timp ce încerca să oprească flăcările.

Focul s-a propagat de la etajul 11 la mansardă și la etajul 10.

26 autospeciale cu apă şi spumă şi 6 de intervenire la înălţime, potrivit ISU Bucureşti.,au intervenit pentru stingerea incendiului însă, deocamdată, nu se ştie dacă în casă se aflau oameni ori din ce cauză au izbucnit flăcările. Focul a izbucnit pe o suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi. Sute de persoane au fost evacuate din complex.

Primarul din Popești-Leordeni spune că intervenția pompierilor a fost deficitară, aceștia intervenind târziu.

Timp de jumătate de oră, pompierii nu au putut interveni din cauză că nu au avut apă, a declarat un martor. Mai multe persoane au apelat la serviciile de prim-ajutor aflate la faţa locului, pentru intoxicare cu fum şi atac de panică. O persoană a fost transportată la spital.

O reprezentantă a dezvoltatorilor, venită la faţa locului, a declarat că există hidranţi pe fiecare scară, dar nu ştie de ce nu au funcţionat. Aceasta a adăugat că va oferi cazare celor a căror locuinţă a fost afectată de flăcări, atâta timp cât va fi nevoie.

Ancuţa Petrescu, reprezentant al Dezvoltator Imobiliar, a declarat că problema s-a declanşat la un apartament locuit de la etajul 11 şi că pompierii sunt cei care vor spune ce s-a întâmplat. Aceasta a adăugat că „Indiferent de situaţia care a condus la incident, noi vom căuta soluţii şi vom susţine demersurile. Lucrurile pe  care le-am făcut noi sunt ok. Ca să vorbim despre desbăgubiri, trebuie să stabilim o cauză. Noi vom lua toate măsurile care se impun. Până când ne vom lămuri ce anume a declanşat focul, le vom oferi oamenilor nişte apartamente în care să poată trăi.” 

În ceea ce priveşte lipsa sursei de apă pentru stingerea incendiului, reprezentanta neagă acuzaţiile: „Aveţi informaţii eronate, noi avem un rezervor de apă. Nu discut acum despre hidranţi, eu discut acum despre ce se întâmplă”, adăugat femeia.

Radu Stroe, ministrul Administraţiei, aflat şi el la locul incendiului, a adăugat că Administraţia Blocurilor şi Primăria ar fi trebuit să asigure o verificare şi că hidranţii oricum n-ar fi fost de mare ajutor, din moment ce nu au presiune mare, iar flăcările sunt la înălţime. Acesta a adăugat „Nu e clar cum s-au construit aceste etaje supramansardate, dar sunt toate din lemn şi asta e o problemă.”

După aproape două ore, flăcările de la exterior s-au mai domolit, însă s-au extins pe interior şi pe scări, aşa că pagubele se măresc şi mai mult.

Fumul continuă să împânzească cerul şi după două ore şi jumătate de la declanşarea incendiului, 40 de apartamente fiind afectate în total. Locatarii au acuzat şi pompierii, care, după cum spun ei, au venit după 30 de minute şi „au mai stat încă 30 de minute să caute hidranţi.”

Hidranţii existau într-adevăr pe fiecare etaj, au spus pompierii, însă nu erau alimentaţi cu apă.

Preşedintele unei asociaţii de proprietari din complex a declarat că proprietarii au făcut o cerere scrisă către constructor să pună în funcţiune echipamentele pentru incendiu şi să verifice toate instalaţiile, însă „ne-au luat în derâdere”. 

„Nu s-a putut alimenta nicio autospecială cu apă din complex, nu am avut nicio sursă de apă din complex. Nu funcţionează reţeaua de hidranţi. Pentru ansamblu responsabilitate e a PSI. Ei au doar un puţ de alimentare.”, a confirmat şi purtătorul de cuvânt ISU, Daniel Vasile. Acesta a adăugat că focul a fost stins doar din resursa de apă cu care au venit pompierii. 

Cauza ar putea fi un echipament de aer condiţionat, care a luat foc la exterior, a completat purtătorul de cuvânt, subliniând că acest fapt este deocamdată doar o ipoteză.

Complexul aparţine primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă şi a fost pus în funcţiune acum doi ani. Cele mai ieftine locuinţe sunt garsonierele de la etajele 10 şi 11 ale blocurilor din proiect, care costă 29.500 de euro.

Confort City are probleme și cu autorizațiile de mediu, fiind construit în zona de protecţie sanitară a depozitului ecologic de deşeuri Ochiul Boului


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button