Un incendiu a distrus 5 hectare din Delta Văcărești

de:
11 mart. 2015
3 Afișari
Un incendiu a distrus 5 hectare din Delta Văcărești

Incendiul se întinde pe o suprafață întinsă pe 4 sau 5 hectare din Delta Văcărești. Nu sunt persoane rănite, iar la fața locului intervin două echipaje de stingere. Sunt mai multe focare de incendiu, iar vântul favorizează reaprinderea, anunță purtătorul de cuvânt al ISU București – Ilfov, Daniel Vasile. 

Asociația Parcul Natural Văcărești a trimis pe 27 februarie Gărzii Naționale de Mediu o sesizare în care reclamă că, din luna decembrie 2014 și până în prezent, au fost tăiați circa 60 de arbori, că în zona se aruncă tone de gunoi, au loc incendii, peștii din lac se prind cu plase electrice, iar pasările sunt braconate, ceea ce pune în pericol ecosistemul.

Asociația Parcul Natural Văcărești spune că nu a primit niciun răspuns la sesizarea adresată Gărzii Naționale de Mediu (GNM) trimisă în urmă cu aproape două săptămâni, notează România Curată.

Reamintim că zona se află în curs de clasare ca parc natural, însă proiectul s-a împotmolit pe traseu. Mai exact, Consiliul General al Municipiului București nu și-a dat acordul pentru că zona să devină arie naturală protejată, iar Guvernul nu a dat hotărârea prin care Delta Vacarestiului să capete acest statut.

Este vorba despre zona naturală de 183 de hectare, situată pe arealul Lacului Văcărești din Sectorul 4, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârșești și Splaiul Dâmboviței. Această zonă a favorizat apariția în interiorul orașului a unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate de animale și păsări.

În Balta Văcărești sau Delta Văcărești, cum a mai fost numită zona, există 94 de specii de păsări, Potrivit legislaţiei internaționale sunt în jur de 40 de specii ocrotite la nivel european, și circa 20 de specii ocrotite pe plan mondial. Tot aici crește cea mai mică plantă cu floare din lume, vizibilă doar cu lupa, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea.

Cookies