Încă un pas pentru transformarea cinematografului Favorit în mall cultural

de:
27 nov. 2015
8 afișări
Încă un pas pentru transformarea cinematografului Favorit în mall cultural

CINEMA FAVORIT. Odată cu finalizarea acestor ultime proceduri legale, devine posibilă continuarea proiectului de reamenajare a fostului Cinematograf Favorit, prin transformarea acestuia într-un Centru Cultural Multifuncţional. Acest proiect a fost bugetat încă din anul 2013 de către administraţia publică locală, însă timp de aproape trei ani au fost făcute doar hârtii în acest sens. 

Centrul Cultural „Favorit” din Drumul Taberei urmează să fie construit „de la zero” pe amplasamentul actualului cinematograf „Favorit”. Noul mall cultural, aşa cum a fost denumit, va avea o sală de spectacole „versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte cu o capacitate de 700 de locuri, concurând astfel cu marile săli de spectacole din Bucureşti. 

CINEMA FAVORIT. Conform planurilor de construcţie a noului mall cultural, Centrul Cultural Favorit va fi dotat cu o sală de de spectacole „versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte cu o capacitate de 700 de locuri şi o scenă de 120 mp, concurând astfel cu marile săli de spectacole ale Capitalei. Dedesubt, urmează să fie amenajată o zonă destinată orchestrei.

Sursa foto: arh. Radu Teacă

CINEMA FAVORIT. De asemenea, Centrul Cultural Favorit ar urma să aibă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. Foaierul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 mp, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul. B365.ro a scris despre toate funcționalitățile Centrului Cultural European Favorit aici.  

CINEMA FAVORIT. Noua clădire va beneficia de instalaţie de control acces şi antifurt, internet wireless, iar ecranul cinematografului va fi acţionat electric. În plus, spectatorii vor avea parte de efecte speciale cu fum şi ceaţă, plus un sistem surround de sonorizare în plafon şi pereţi. Sălile de conferinţe vor fi şi ele de ultimă generaţie, în dotări fiind incluse sisteme audio cu căşti wireless. Pereţii amovibili (mişcători) vor permite organizatorilor să dimensioneze sălile în funcţie de necesităţile clienţilor astfel încât, la spectacolele de mare anvergură, să poată fi suplimentat numărul de locuri. În plus, construcţia va fi prevăzută cu adăpost de apărare civilă, la subsol. Detalii despre structura organizatorică a clădirii găsiţi aici.  

Sursa foto: arh. Radu Teacă

Fosta glorie a cinematografiei româneşti va primi o nouă faţă. VEZI CUM VA ARĂTA 

CINEMA FAVORIT. Din vechea clădire a cinematografului „Favorit” nu va rămâne mare lucru, noua construcţie păstrând practic doar câţiva pereţi de legătură cu subsolul, după cum spune arhitectul Radu Teacă, cel care a conceput noul design al viitorului Centrul Cultural Favorit. 

„Imobilul, așa cum era el, nu merită să fie restaurat – nici ca funcționalitate, nici ca spații suplimentare pe care le presupune un centru destinat comunității. Nici structura veche a clădirii nu ar mai avea valoare, fiind realizată înainte de normativele din ’77”, a argumentat arhitectul Radu Teacă. Acesta a menţionat că, totuşi, e posibil să se păstreze vechea firmă a cinematografului, care va fi expusă în holul de primire al noului mall cultural.

Sursa Foto aarc.ro)

CINEMA FAVORIT. Ecranul imens de pe fațata noii clădiri va afișa vechiul logo „Favorit”.

Costurile pentru amenajarea Centrului Cultural favorit se ridică la aproximativ 8 milioane euro, conform indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, aprobaţi în anul 2012. 

CINEMA FAVORIT. Planurile pentru construirea mall-ului cultural din Drumul Taberei datează din anul 2010, pe când primar era Cristian Poteraş (actualul edil fiind acum în închisoare pentru fapte de corupţie). În ultimii cinci ani, când s-a aflat în administrarea RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor), iar primăria nu avea cum să facă investiţia, clădirea cinematografului Favorit s-a degradat tot mai mult, ajungând drept „casă” pentru câinii vagabonzi şi oamenii străzii. 

CINEMA FAVORIT. Potrivit arhitectului Teacă, în prezent, se face actualizarea devizului general pentru lucrarea de construcţie a Centrului Cultural Favorit ce va fi demarată cât mai curând și care se va finaliza în circa trei ani. „Am vrut să fac un obiect care să sugereze anii ’60, care să fie un punct de reper pentru cartier, care să rămână în conștiința celor din jur”, a mai menţionat arhitectul Radu Teacă. 

 

Cookies