Încă un copil din Ucraina a fost salvat la Spitalul Marie Curie din București. Opt ore a durat intervenția chirurgicală

11 mai 2022
357 Afișari
Încă un copil din Ucraina a fost salvat la Spitalul Marie Curie din București. Opt ore a durat intervenția chirurgicală
Încă un copil din Ucraina a fost salvat la Spitalul Marie Curie din București. Opt ore a durat intervenția chirurgicală | Foto simbol. Sursa: Unsplash

Un băiat de 13 ani cu o teribilă malformație cardiacă a fost adus din Ucraina la București, unde a fost operat și salvat. A fost o intervenție chirurgicală care a durat opt ore și în timpul căreia medicul Tammam Youssef, cardio-chirurg pediatric, și o echipă de doctor de la Marie Curie au reuşit să schimbe valva aortică a copilului cu una mecanică.

Copil din Ucraina, salvat la București. „Emoție mare înainte să deschidem sternul”

Chirurgul Youssef a explicat, pentru News.ro, care a au fost provocările și dificultățile:

Copilul, la o lună, a avut o malformaţie congenitală foarte complexă, erau vasele inversate şi a fost făcută corecţia acestui tip de malformaţie în mod bun, dar din cauza acestei malformaţii, inima nu este ca o inimă normală, pe care poţi să faci operaţia uşor. În schimb, a avut o altă problemă: când se face a doua operaţie, inima se lipeşte la stern şi este mare risc, când deschizi sternul, să rupi inima şi trebuie să fie atenţie foarte mare şi precauţie, emoţie mare înainte să se deschidă sternul.

Medicul a mai spus că miza cea mare este să faci cea mai bună operaţie, care durează cel mai mult, astfel încât copilul să nu mai aibă nevoie de o altă intervenție chirurgicală. Acest băiețel este cel de-al treilea copil din Ucraina salvat salvat de medici la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Copiii ucraineni cu probleme cardiologice grave sunt aduși pentru a fi salvații în România, Italia sau Polonia, prin intermediul unei impresionante rețele internaționale de sprijin și  ajutor pentru copii foarte bolnavi pe care războiul din Ucraina i-a pus într-un li mai mare pericol, pentru că accesul la tratamente vitale sau intervenții chirurgicale cruciale a dispărut, practic, pentru foarte mulți dintre ei.

UNICEF: 2,5 milioane de copii au fost alungați din casele lor de război

60O% dintre copiii ucraineni au fost forțați până acum să plece din casele lor din cauza războiului, estimează UNICEF. Două milioane de copii  au trecut granițele țării pentru a fi în siguranță, iar ceilalți sunt ceea ce se cheamă refugiați interni. 

Copiii reprezintă jumătate din numărul total al refugiaților din Ucraina. Mai mult de 1,1 milioane de copii au ajuns, împreună cu mamele și  bunicile lor, în Polonia, iar alte sute de mii sunt în România, Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

 

Cookies