ARHIVA B365

Încă trei persoane reținute în dosarului primarului de la Brașov, George Scripcaru

Printre cei reținuți se află oamenii de afaceri Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și Simina Costan, care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav, și Călin-Silviu Pop. Edilul de la Brașov este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi făcut demersuri pentru favorizarea unei firme pe piaţa energiei şi ar fi devalizat CET Brașov.

COMUNICATUL DNA: În completarea comunicatului nr. 1174 din 29 iunie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 29 respectiv 30.06.2015, a suspecților:

DAVID MIHAI CIPRIAN și COSTAN SIMINA-MARIANA, administratori ai unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

POP CĂLIN-SILVIU, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

– dare de mită,

Din ordonanțele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora :

În perioada 2010-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Brașov în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpaţii Costan Simina, David Mihai Ciprian și o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experiență în domeniu.

Concret, în urma demersurilor întreprinse, inculpatul Scripcaru George şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Local Braşov, precum şi din cadrul societăţilor deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

În plus, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației.

Consecinţa a fost prejudicierea primăriei municipiului Braşov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură şi confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derulării achiziției publice „interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și ca urmare a urmare a unei înțelegeri prealabile, frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Brașov, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de inculpatul Pop Călin Silviu.

De precizat este faptul că acel contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de inculpatul Pop Călin Silviu nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 euro), să fie utilizați de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Municipiului Brașov cu firma lui Pop Călin Silviu, au constatat că beneficiarul Primăria Braşov a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Brașov și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaţilor Pop Călin-Silviu, David Mihai Ciprian și Costan Simina-Mariana li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

David Mihai Ciprian și Costan Simina-Mariana sunt prezentați, la data de 30 iunie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Faţă de Pop Călin-Silviu s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 30 iunie 2015.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button