Încă o tragedie industrială. Explozie urmată de incendiu la Combinatul Chimic Azomureş. O persoană a fost rănită, populația nu este în pericol VIDEO

07 iul. 2021
161 Afișari
Încă o tragedie industrială. Explozie urmată de incendiu la Combinatul Chimic Azomureş. O persoană a fost rănită, populația nu este în pericol VIDEO

O explozie serioasă urmată de un incendiu a avut loc marți seară la Combinatul Chimic Azomureş din Târgul Mureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România. Autoritățile au intervenit în forță. Până la această oră o persoană a fost rănită, iar la nivel local a fost remis un mesaj RO-ALERT. Totuși, se pare că populația din zonă nu este în pericol, iar flăcările au fost deja stinse. Încă o tragedie industrială în România, la doar câteva zile după explozia de la Petromidia.

Explozia puternică a avut loc marți noaptea la Combinatul Azomureș, în jurul orei 1.00. Ea a fost urmată de un incendiu. Din primele informații un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost rănit de deflagrație. Într-un anunț oficial al companiei Azomureș a fost precizat că incidentul s-a produs în momentul repornirii unei instalaţii de producere a amoniacului, după ce aceasta trecuse printr-o revizie zilele trecut.

Singura victimă este în stare conștientă, însă suferă de o fractură la membrul superior drept. Aceasta a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu Mureş.

ISU Mureș a intervenit de urgență

ISU Mureş a intervenit de urgență și a transmis un mesaj RO-Alert de avertizare a populației. Totuși, specialiștii în mediu au explicat că norul de fum nu s-a îndreptat spre oraș. Este a doua oară când avem noroc ca norii de fum toxic să nu se ducă spre zonele locuite, același lucru întâmplându-se și în cadrul exploziei de la Petromidia.

”În jurul 01:00, explozie urmată de incendiu la statia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomures. Intervin pompierii militari din cadrul ISU Mureş şi Serviciul Privat Pentru Situatii de Urgenta din cadrul operatorului economic.

Incendiul este localizat, fără pericol de extindere şi se intervine pentru lichidare. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populatiei din zona limitrofa a operatorului. Nu exista nici un pericol pentru populatie sau personalul operatorului. A fost o victimă de sex masculin, de aproximativ 50 de ani, cu o fractura de membru superior”, a transmis ISU Mureş.

În ce condiții a avut loc explozia de la Azomureș

Se pare că incendiul a izbucnit la coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomureş. Acesta a fost deja lichidat, iar o echipă de experți de la IGSU trebuie să facă o anchetă pentru a descoperi motivul deflagrației.

„Pompierii militari au acţionat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate şi la capetele de ţeavă, în sprijinul lor venind şi un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă care implică substanţe periculoase”, informează DSU, pe Facebook.

Incendiul a fost lichidat, zona fiind supravegheată pentru mai mult timp de echipajele de intervenţie.

„Coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenţie. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanţe periculoase în atmosferă”, a mai transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Azomureș SA este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, lansat în 1962. Compania produce azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, îngrășăminte lichide, îngrășăminte complexe și melamină. Acesta este deținut în prezent de o companie din Elveția.

Cookies