ESENTIAL

Încă o țară din Europa suspendă complet vaccinarea cu AstraZeneca. A câta este și care sunt motivele

Olanda completează azi lista țărilor care suspendă folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs Oxford-AstraZeneca. Motivul anunțat de autoritățile olandeze este același ca în cazurile precedente: preocupările cu privire la posibilele efecte secundare.

Guvernul olandez, citat de BBC, a anunțat că măsura suspendării folosirii vaccinului AstraZeneca va dura până cel puțin 29 martie și este o măsură de precauție.

„Nu putem permite nicio îndoială cu privire la vaccin”, a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge „Trebuie să ne asigurăm că totul este cum trebuie, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”.

Decizia de duminică va provoca acum întârzieri în programul de vaccinare olandez.

Autoritățile olandeze suspendă vaccinarea populației cu vaccinul AstraZeneca, decizie care va provoca întârzieri în programul de vaccinare olandez.

Autoritățile olandeze au comandat în prealabil 12 milioane de doze de AstraZeneca, cu aproape 300.000 de jabs programate în următoarele două săptămâni.

Ce țări au suspendat până acum vaccinarea cu AstraZeneca

Decizia Olandei vine la scurt timp după ce Republica Irlanda a luat o măsură similară, după rapoartele privind evenimente de coagulare a sângelui la adulți înregistrate în Norvegia. Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda și-au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Dar Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și un risc crescut de a dezvolta un cheag.

Ce măsuri a luat România cu privire la vaccinul AstraZeneca și ce efecte imediat a avut anunțul:

La rândul ei, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) – care efectuează în prezent o analiză a incidentelor de cheaguri de sânge – spune că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale.

AstraZeneca: 17 milioane de oameni au primit deja vaccinul nostru, au fost raportate doar 15 cazuri evenimente de tromvoză venoasă acută

Ce răspunde AstraZeneca după valul de nesiguranță privind vaccinul său

Într-o declarație, AstraZeneca a spus că nu există dovezi ale unui risc crescut de coagulare din cauza vaccinului. Compania subliniază că, în întreaga Uniune Europeană și în Regatul Unit au existat 15 evenimente de tromboză venoasă profundă (TVP) și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate printre cei vaccinați. Asta în condițiile în care numărul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca este cu mult mai mare. „Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de cheaguri de sânge raportate în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri care ar fi de așteptat în rândul populației generale”, a spus directorul medical al AstraZeneca, Ann Taylor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button