Încă o rețea de escrocherii „Accidentul”, din închisoare, destructurată de polițiști

de:
20 feb. 2015
0 Afișari
Încă o rețea de escrocherii

Iată și comunicatul Poliției, referitor la rețineri: „Poliţiştii din Călăraşi au reţinut patru persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin metoda „accidentul”.

La data de 19 februarie 2015, poliţiştii din Călăraşi, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Călăraşi şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, au efectuat percheziţii într-un penitenciar şi în localitatea Cernica, judeţul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în comiterea de înşelăciuni prin telefon.

Din cercetările efectuate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi – Serviciul de Investigaţii Criminale şi de la Poliţia Municipiului Olteniţa, reieșit că, în perioada ianuarie – februarie 2015, patru bărbaţi ar fi înşelat mai multe persoane vârstnice, din judeţul Călăraşi, prin metoda „accidentul”.

Cei patru, cu vârste între 21 şi 28 ani, dintre care trei aflaţi în executarea unor pedepse privative de libertate, ar fi comis mai multe infracţiuni, victimele fiind persoane cu vârste cuprinse între 78 și 83 de ani, din judeţul Călăraşi, care ar fi fost înşelate cu sume de la 1.400 la 10.000 de lei.

Aceştia ar fi contactat telefonic victimele, prin folosirea de calități false, le-ar fi anunţat că rudele lor ar fi fost implicate în accidente rutiere şi le-ar fi solicitat anumite sume de bani, sub pretextul protejării acestora.

Faţă de cei patru bărbaţi a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, urmând a fi prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cercetările sunt efectuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANADĂ:

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanţii unor firme, avocaţi sau medici.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteţi în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiţi siguri că în schimbul lor puteţi primi ceea ce vi se promite, cereţi cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneţi o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima şi să o puteţi verifica.

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest modus operandi intitulat generic „accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/,,fiului”/,,fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!”

Cookies