ESENTIAL

Încă o pleașcă pentru Biserica Ortodoxă: sediu gratuit de 200m2, în Piața Amzei, de la Chiliman

Etajul al III-lea al imobilului de pe strada Piața Amzei nr. 13, complet reabilitat și renovat, în suprafaţă de 193,58 mp din Piaţa Amzei va fi dat în folosinţă gratuită către Patriarhia Română – Arhiepiescopia Bucureştilor pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului. Astfel, aici ar urma să funcţioneze Protopopiatul I Capitală, potrivit unei decizii a Consiliului Local Sector 1. 

Ţinând cont că un metru pătrat de clădiri de birouri se închiriază în zonă cu aproximativ 20 euro, potrivit experţilor imobiliari, rezultă că Primăria Sectorului 1 este dispusă să se lipsească de peste 232.000 euro în cei cinci ani cât este valabil contractul de comodat încheiat cu Patriarhia Română, bani pe care i-ar fi putut obţine totuşi de la un alt chiriaş. 

Totuşi, Arhiepiscopia Bucureştilor va suporta impozitul anual pe clădire, conform unei decizii aulterioare a Consiliului Local Sector 1. 

Milioane de la Chiliman pentru biserici

Primarul Chiliman s-a dovedit însă extrem de generos cu bisericile de-a lungul timpului. Explicația pentru generozitatea edilului se găsește, cel mai probabil, în faptul că o singură firmă (SC ADRIAN CONSTRUCT SRL) a câștigat toate contractele de construcții de biserici din Sectorul 1, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro. Detalii găsiţi într-un analiză realizată de B365.RO Sub semnul crucii: Cum a crescut Chiliman profitul firmei de casă de zece ori în cinci ani. 

Largheţea cu care edilul dă bani la biserici, nu din buzunarul propriu fireşte, ci din fondurile Sectorului 1, este demonstrată şi în acest an. Potrivit proiectului de buget pe 2013, bisericile din această zonă administrativă vor primi încă 7,8 milioane de lei. 

Toate acestea în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) primeşte fonduri sub diverse forme de la stat, cei mai mulţi bani fiind direcţionaţi către construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, care va costa aproximativ 400 milioane euro. Cel mai mare lăcaş de cult din România va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime şi va fi vizibil din orice punct al Capitalei: TUR VIRTUAL în cel mai mare lăcaş de cult. VIDEO aici. 

Un parlamentar cere ca statul să nu mai dea bani la biserici

Recent, parlamentarul Remus Cernea a anunţat că vrea ca Biserica să nu mai fie finanțată de la stat şi a elaborat în acest sens o iniţiativă legislativă. Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetățenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor. Iniţiativa lui Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate. 

De asemenea, la sfârşitul anului trecut, şi membrii Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR) au inițiat o petiţie online, sub forma unei scrisori deschise, adresată primarilor și consilierilor locali, cărora le solicită să refuze cererile Bisericii Ortodoxe Române de finanțare a lăcaşurilor de cult. 

Chiar dacă Biserica Ortodoxă Română este o entitate care înregistrează profit în fiecare an fiscal, nu plătește taxe și impozite și primește ajutor și de la autoritățile locale pentru construcția și reparația de biserici, instituţia consideră că merită să primească bani de la stat: secularizarea averilor bisericești de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza este la originea acestor venituri de la buget. Detalii aici. 

Mai mult, peste jumătate dintre români cred că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să plătească taxe şi impozite către stat. În schimb, un procent asemănător e de acord ca religia să fie predată obligatoriu în şcoli. Sunt rezultatele unui studiu realizat luna aceasta de compania Avangarde. Amănunte aici. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button