Încă o afacere falimentară a lui Patriciu: avioanele charter VIP

de:
22 aug. 2012
0 Afișari
Încă o afacere falimentară a lui Patriciu: avioanele charter VIP

După boomul de pe piața de taxi aerian din perioada 2004-2008, toate companiile de business jeturi sunt acum mai mult pe pierdere.

Astfel, pe piața charterelor de lux (vorbim de avioane și elicoptere a căror valoare de achiziție pleacă de la minimum șase milioane de dolari, care au înălțimea cabinei de peste 1,80 metri, au catering de lux la bord și, în unele cazuri, paturi matrimoniale și jacuzzi) activează doar șase companii: Ion Țiriac Air, Eurojet (Dinu Patriciu), Inter Aviation (Ioan Niculae), Alfa Air (Ygal Zohar), C&I Corporation (Ionuț Cășuneanu) şi Toyo Aviation (El Feki Tarek). Majoritatea acționarilor acestor companii sunt prezenți în top 20 cei mai bogați români.

Cele mai mari pierderi declarate, șase milioane de euro, au fost la Ion Țiriac Air (firmă relativ nou înființată, Ion Țiriac cedând pe această firmă nouă acțiunile către fiul său, Ion Alexandru Țiriac). Dinu Patriciu, în schimb, cu pierderi declarate de 8,9 milioane de euro în 2010, nu a mai depus bilanțul companiei Eurojet pe 2011 la Ministerul Finanțelor. Precizăm că pierderile lui Patriciu din 2010 sunt mai mari decât pierderile cumulate ale celor patru jucători la nivel de 2011. O explicație a nedepunerii se poate găsi în faptul că, în 2009, Patriciu a achiziționat Avolus, companie de private jet, formând din cele două societăți Avolus Group BV, înregistrată la Londra. Diferența este dată de faptul că Avolus este un broker de chartere private jet, iar Eurojet deținătorul avioanelor.  În 2011 însă, Avolus Group a avut vânzări de  doar 116.000 de lire sterline.

Citește și Ce mai vinde Dinu Patriciu, după faliment.

Cookies