Încă două localități de lângă București au depășit rata de infectare COVID de 2 la mie. Ce restricții sunt introduse

16 sept. 2021
414 Afișari
Încă două localități de lângă București au depășit rata de infectare COVID de 2 la mie. Ce restricții sunt introduse
Încă două localități de lângă București au depășit rata de infectare COVID de 2 la mie. Ce restricții sunt introduse. Sursa foto: Unsplash

Încă două din județul Ilfov, aflate în apropierea Bucureștiului, vor avea parte de reintroducerea unor restricții, potrivit deciziei de miercuri seară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. În spatele acestei decizii se află rata de incidență ce a crescut îngrijorător în ultimele zile. În acest moment, incidența din ambele localități se află peste pragul de 2 la mie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca în două localități din județul Ilfov să se reintroducă o serie de restricții din cauza ratei de incidență ce a crescut îngrijorător în perioada recentă. Este vorba despre Brănești, unde rata de incidență este de 2,22/1000 de locuitori și Domnești, cu 2,28 cazuri la 1000 de locuitori.

Încă două localități din Ilfov au parte de noi restricții. De când intră acestea în vigoare

Măsurile decise pentru cele două localități din Ilfov au fost anunțate de Prefectura Ilfov și vor intra în vigoare începând cu noaptea dintre miercuri, 15 septembrie și joi, 16 septembrie, potrivit comunicatului publicat de această instituție.

Cea mai importantă restricție este legată de obligativitatea portului măștii de protecție în mod corespunzător în spații publice precum: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Ce restricții îi așteaptă pe locuitorii din Brănești și Domnești începând de joi

Pe lângă restricția ce ține de obligativitatea purtării măștii în spații publice, locuitorii din cele două localități din județul Ilfov unde se introduc noile măsuri de prevenție vor mai fi nevoiți să respecte alte restricții. Iată unele dintre cele mai importante.

Instituțiile private sau publice de cultură ce administrează spații destinate activităților culturale în aer liber pot organiza evenimente cu cel mult 1.000 de persoane pe scaune, însă doar dacă se asigură o suprafață minimă de 4mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Mai mult, concertele dar și alte spectacole în aer liber se pot desfășura cu maxim 2.500 spectatori și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Mai mult, slujbele religioase se pot organiza fie în interior, fie afară, însă doar cu respectarea regulilor de protecție sanitară aflate în vigoare.

Activitatea barurilor, restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, precum și pe terase este permisă fără restricții de capacitate, în intervalul orar 05:00-02:00.

Lista completă a noilor restricții poate fi verificată accesând acest link.

Cookies