Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri

14 oct. 2021
1715 Afișari
Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri

Ca să ne mai relaxăm puțin la finalul unor zile în care ne ia capul foc din cauza știrilor, iată o nouă listă de seriale, mai noi sau mai vechi, la care recomand să vă uitați în timp ce beți foarte mult vin roșu.

Să înceapă, practic, lista:

Serialul nr. 1: The Fall

De obicei, ficțiunile polițiste în care spectatorii sau cititorii știu din prima scenă cine e făptașul pot fi foarte plictisitoare. În The Fall, tradus la noi ‘Crimele din Belfast’, nu e deloc așa. Detectiva Stella Gibson (Gillian Anderson, adică Scully din X Files) îl urmărește pe Paul Spector (Jamie Dornan, adică băiatul ăla din 50 Shades of Grey, care se pare că e un actor foarte bun de fapt), un criminal în serie, care se ascunde în spatele imaginii unui psihoterapeut familist. Modul în care încearcă detectiva să între în mintea lui este minunat construit, așa cum e tot personajul ei: o șefă aparent foarte rece, o polițistă directă, dar aparențe în spatele cărora se ascunde o empatie foarte mare.

Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri
The Fall e cu Scully din X Files

Serialul nr. 2: Mare of Eastown

Într-un orășel mic din Pennsylvania, detectiva Mare Sheehan investighează de un an și fără succes dispariția unei adolescente din comunitate, iar lucrurile se complică atunci când o mamă tânăra este găsită moartă la marginea orașului. În paralel, Mare trebuie să se descurce cu haosul vieții personale – detectiva locuiește cu mama și fiica ei, iar peste drum de casa lor s-a mutat fostul soț (care la un moment dat devine chiar el suspect de crimă) cu actuala nevastă. Suspansul e construit superb, iar Kate Winslet e perfectă.

Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri
Mare of Eastown

Serialul nr. 3: Maid

‘Menajera’ e povestea unei mame foarte tinere și foarte curajoase, Alex, care pleacă brusc într-o noapte de acasă cu fetița ei Maddy, fugind de un bărbat abuziv. Pleacă în toiul nopții, doar cu o geantă cu haine după ele, fără să aibă unde să meargă – mama ei este o pictoriță hipioată care locuiește într-o rulotă , cu un iubit nou care îi fură banii, iar tatăl este un creștin fanatic, care o bătea cand era mică. Alex, care studiase pentru a deveni scriitoare, devine menajeră ca să își poată întreține fetița, cu care doarme în adăposturi și pe unde mai apucă. E cu happy end, pentru că de asta avem nevoie toți în perioada asta. Iar serialul punctează foarte bine problema abuzului emoțional – cum demonstrezi judecătorilor că fiica ta nu poate să locuiască cu tatăl ei fiindcă acesta devenea violent, iar cand erați împreună trăiai într-o stare constantă de panică, deși el nu te-a lovit concret pe tine niciodată?

Trivia: mama lui Alex din film este Andie Macdowell, care este și mama actriței principale în viața reală 🙂

Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri
„Maid”, povestea unei mame foarte tinere și foarte curajoase,

Serialul nr. 4: The IT Crowd

Pentru detensionare și râs mult, sitcom-ul britanic The IT Crowd e perfect. Ray și Moss, doi IT-iști într-o firmă mare din Londra, care își petrec zilele într-un subsol întunecat al companiei, o cameră plină de cabluri, gunoaie și IT stuff, primesc pe cap o nouă șefă care e praf la programare și IT, dar care devine Relationship Manager, pentru a-i ajuta pe cei doi să lucreze omenește cu restul echipei. De la episodul în care un mini incendiu izbucnește în birou, iar Moss trimite doar un email pompierilor, la cel în care descoperim că cei doi țineau un Goth într-o cameră secretă, o să radeți încontinuu și veți rămâne cel puțin cu emblematicul ‘Hello, this is IT’, have you tried turning it on and off?’

Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri
Pentru detensionare și râs mult, sitcom-ul britanic The IT Crowd e perfect.

Serialul nr. 5: The Killing

Tot un serial de investigație, bazat pe o serie originală daneză, varianta americană ni-i prezintă pe detectivii Sarah Linden (Mireille Enos) și Stephen Holder (Joel Kinnaman), doi detectivi parteneri din Seattle, care investighează o crimă oribilă, într-o atmosferă de Twin Peaks cu elemente scandinave. Personajul Sarah Linden este unul dintre preferatele mele ever și unul dintre motivele pentru care The Killing e tipul de serial care te lipește de fotoliu și uiți să mai mănanci pană nu afli cine e criminalul. Iar relația complicată dintre ea și Holder este cireașa de pe tort.

Încă 5 seriale la care să ne uităm pentru a uita de știri
The Killing. Tot un serial de investigație

Extra

La final, o mențiune legată de Squid Game, care a fost foarte elogiat – recomand celor cărora le-a plăcut să se uite la The Cube, un thriller psihologic ușor horror din 1997, în care un grup de oameni care nu se cunosc între ei (dar fiecare reprezintă o tipologie) sunt închiși într-un cub labirint periculos, din care trebuie să iasă. La fel ca în Squid Game, la final rămâne un singur om. Morala poveștii e foarte smart și nu e in-your-face ca în serialul sud coreean.

Succes!

Nota B365.ro: Când faceți pauză de seriale recomandate de Oana, citiți ce mai scrie Oana. It’ a perfect match!

Cookies