Inalta Curte dă luni decizia finală în dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali si MAp

de:
20 mai 2013
0 Afișari
Inalta Curte dă luni decizia finală în dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali si MAp

În acest dosar, pe 24 mai 2012, un complet de trei judecatori de la instanta suprema i-a achitat pe inculpati, pe motiv ca infractiunii ii lipseste unul dintre elementele constitutive, informează Hotnews. Gigi Becali a fost oprit de politisti, duminica noaptea, pe Aeroportul „Henri Coanda”, de unde voia sa plece din tara, si a fost adus la audieri la Parchetul ICCJ, fiind cercetat pentru inselaciune si abuz in serviciu intr-un nou dosar, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, politistii au pus in executare mandatul de aducere emis de procurori pe numele lui Gigi Becali, acesta fiind dus la Parchetului instantei supreme pentru a i se aduce la cunostinta ca are interdictie de a parasi tara. Gigi Becali ar fi cercetat pentru inselaciune si abuz in serviciu intr-un dosar privind Avicola Iasi.

Pe 14 mai, un complet de 5 judecatori de la ICCJ a finalizat marti dosarul schimbului de terenuri dintre deputatul George Becali si Ministerul Apararii Nationale (MApN). La ultimul termen al procesului de marti, George Becali si fostul ministru al Apararii Victor Babiuc nu au fost prezenti in sala de judecata, ultimul invocand motive se sanatate, potrivit Agerpres.

In schimb, Dumitru Cioflina, fost sef al Marelui Stat Major General si secretar de stat in MApN, a declarat in fata judecatorilor ca este nevinovat si sufera de depresie inca din anul 2004, cand a fost deschis acest dosar de catre procurori.

„Atat in rechizitoriu, cat si in motivele de recurs, DNA a mistificat adevarul in ceea ce ma priveste. Am constiinta curata. Eu nu am incalcat niciodata regulamentele militare. Oamenii din subordine imi puneau ‘generalul Stoper’, pentru ca nimic nu trecea de mine, nici macar o virgula. Din 2004, ma tratez de depresie profunda”, a spus Cioflina.

Si fiica lui Victor Babiuc, Ioana Babiuc, a afirmat in instanta ca este nevinovata si ca nu are nicio legatura cu schimbul de terenuri dintre Becali si MApN.

In pledoariile lor, avocatii lui Becali au afirmat ca terenurile date la schimb de Armata nu se aflau in proprietatea statului, deoarece ele au fost rechizitionate de la diverse persoane, care ar putea fi considerate ca prejudiciate.

Ei au recunoscut ca documentele prin care s-a facut schimbul de terenuri sunt nule, deoarece statul roman nu avea titlu de proprietate asupra terenurilor, dar aceasta chestiune trebuie rezolvata in instantele civile.

Unul dintre avocati a depus la dosar o scrisoare semnata de George Becali, in care acesta isi ia angajamentul de a despagubi acele persoane, daca acestea vor deschide in viitor actiuni in Justitie impotriva statului roman.
De cealalta parte, procurorul de sedinta a solicitat judecatorilor condamnarea tuturor inculpatilor la inchisoare cu executare: George Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, Dumitru Cioflina, fost sef al Marelui Stat Major General si secretar de stat in MApN, si Ioana Cristina Babiuc, fiica fostului ministru Victor Babiuc.

In plus, procurorul a cerut ca pedeapsa complementara degradarea militara a lui Dumitru Cioflina si plata de catre inculpati a unor despagubiri catre Ministerul Finantelor – George Becali si Dumitru Cioflina – 423.000 dolari, George Becali si Victor Babiuc – 448.000 dolari, reprezentand diferenta de valoare intre cele doua terenuri schimbate cu MApN; George Becali si Dumitru Cioflina – 21.000 dolari, reprezentand valoarea unui teren de 1,07 ha pe care Becali nu l-a mai dat MApN – si mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.

Achitarea si detaliile dosarului „Schimbul de terenuri cu MApN”

Pe 24 mai 2012, un complet de trei judecatori de la instanta suprema i-a achitat pe inculpati, pe motiv ca infractiunii ii lipseste unul dintre elementele constitutive.

Decizia judecatorilor a fost luata cu unanimitate, insa hotararea a fost atacata cu recurs de procurorii anticoruptie.

George Becali a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale in perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si luare de mita.

De asemenea, Dumitru Cioflina este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru, a fost acuzata de complicitate la luare de mita.

Procurorii sustin ca prejudiciul cauzat statului prin efectuarea a doua schimburi de terenuri este de aproximativ 900.000 dolari.

Ministerul de Finante s-a constituit parte civila in proces cu suma de peste 940.000 dolari, iar in vederea recuperarii acestei pagube procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ale lui Cioflina, Becali si Babiuc.

Cookies