În ziua în care, la București, era așteptat mai degrabă anunțul „Marii Relaxări”, ministrul Sănătății ne spune să mai așteptăm

21 feb. 2022
602 Afișari
În ziua în care, la București, era așteptat mai degrabă anunțul
În ziua în care, la București, era așteptat mai degrabă anunțul "Marii Relaxări", ministrul Sănătății ne spune să mai așteptăm

Situația cu relaxarea  nu este tocmai relaxată. De de vreo două săptămânii încoace, declarațiile oficiale sunt de un, cum se spune, optimism moderat: suntem bine, curând se vor mai ridica din restricții, dar totuși nu foarte curând, mai așteptăm să vedem evoluția….

Așa și azi, când, din motive poate că bizare, multă lume aștepta ca, la declarația de presă de la ora 13:00, ministrul Sănătății să anunțe cam care ar fi calendarul relaxării. Alexandru Rafila a declarat lucruri la ora 13:00, iar cel mai important este că mai avem de așteptat cu relaxarea.

Alexandru Rafila: Am trecut cu bine peste valul 5, dar…

Ministrul Sănătății a venit cu un scenariu optimist, din perspectivă statistic-pandemică: a spus că, în următoarele 3 săptămâni am putea ajunge la un număr zilnic de cazuri cu 3 cifre. Numărul zilnic de cazuri de infecție cu coronavirus este în continuă și evidentă descreștere. Astăzi, în România, s-au înregistrat sub 8000 de cazuri. 

Când vom ajunge la un bilanț din 3 cifre, mai spune ministrul Rafila, valul 5 va putea fi considerat, practic, depășit.

Pentru eventualele măsuri de relaxare, trebuie să ne uităm, însă, la alte date din raportările zilnice: la cele privind gradul de ocupare a paturilor ATI, spune Rafila:

Vom putea vorbi despre ridicarea restricțiilor când vom avea o scădere accelerată a numărului de cazuri din ATI. (…)Trendul descrescător se menține atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cât şi rata de pozitivare. Înregistrăm, de asemenea, un număr descrescător al cazurilor de deces. Ceea ce este oarecum stabil, un trend slab descrescător este însă numărul de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, care este cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate. 

În România, acum, varianta Omicron este dominantă; a fost identificată șa 95% dintre secvențieri, a mai spus ministrul Sănătății.

Care va fi, totuși, „prima relaxare” când va începe „marea relaxare”

Ministrul Sănătății anunță că, săptămâna trecută (când CCR a declarat neconsitutuțională Ordonanța de Ugență prin care a fost impusă obligativitatea purtării măștii pe stradă), a aprobat înființarea unei comisii care să se ocupe de planul de relaxare.

O primă măsură va fi legată de utilizarea măștilor în exterior. ulterior, alte măsuri trebuie să permită întoarcerea la o activitatea economică și socială normală. Săptămâna trecută am aprobat înființarea unui comitet consultativ, încât să putem să luăm aceste măsuri prin consultare. 

Ministrul Sănătății a mai declarat că măsurile de relaxare trebuie aplicate gradual. „Dacă scoți toate restricțiile într-o singură etapă, există riscul de rebound.”

Dar ministrul Rafila speră să fie cât mai puține etape și „lucrurile să se întâmple cât mai repede, dar cu echilibru și profesionalism.” 🙂 

Cookies