Opt zone din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldură

de:
03 dec. 2015
0 Afișari
Opt zone din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldură

În opt zone din Capitală sunt necesare urgent lucrări de reparații la conductele aferente reţelei primare de distribuție a agentului termic, în absența cărora există riscul apariției unor avarii majore. Lucrările ar fi trebuit efectuate încă din această vară, însă pe conturile RADET a fost impusă o poprire de 100% din cauza datoriei pe care regia o înregistrează la ELCEN, iar RADET nu a mai avut fonduri pentru realizarea lucrărilor.

Unde vor fi efectuate lucrările

„Cele 10 reparaţii majore programate la conductele aferente reţelei primare au în vedere lucrări în zona Bulevardelor Ion Mihalache (Spitalul Filantropia), Iancu de Hunedoara, Drumul Taberei (2 intervenţii), Şoseaua Mihai Bravu (2 intervenţii), Calea Vitan, Str. Sebastian, Niţu Vasile şi traversarea Calea Dorobanţi”, au anunțat reprezentanții RADET într-un răspuns remis B365.ro

Locuitorii din aceste zone ar putea rămâne fără apă caldă și căldură pe parcursul efectuării lucrărilor, așa cum s-a întâmplat în cartierul Aviației, în această toamnă, unde 33 de blocuri au rămas fără căldură și apă caldă timp de trei săptămâni. 

Reprezentanții RADET spun că vor încerca să reducă impactul negativ al acestor lucrări asupra consumatorilor, acolo unde va fi posibil. 

„În funcţie de poziţia pe care fiecare lucrare urmează să o aibă în cadrul reţelei, consumatorii vor fi alimentaţi prin deschiderea bretelelor de legătură între magistrale, sau vor fi arondaţi altor centrale. Aceste măsuri vor fi dispuse de la caz la caz”, au precizat reprezentanții RADET.

În cazul arondării la alte centrale apare însă o altă problemă. Astfel, din cauza distanței mai mari, temperatura agentului termic care ajunge la consumator scade foarte mult. Se ajunge astfel în situația în care pe conducta de apă caldă curge apă ușor călduță sau chiar rece. Cu toate acestea consumatorul o va plăti la preț de apă caldă. 

Potrivit contractului-cadru  aprobat prin ordinul  Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) nr. 483/2008 „temperatura apei calde care ajunge în punctul de delimitare al instalaţiilor între furnizor şi utilizator (respectiv branşamentul blocului) trebuie să fie cuprinsă în intervalul de 55°C – 60°C, cu o abatere de – 5°C”.  Astfel, temperatura la care se furnizează apă caldă este de 55°C, iar temperatura agentului termic secundar pentru încălzire este de 42 °C.

Când încep lucrările

Cele zece lucrări ar fi trebuit deja efectuate până acum, însă cum conturile RADET au fost blocate din cauza datoriei de 3,6 miliarde lei către ELCEN, Regia nu a mai avut bani pentru ele. În plin sezon rece, RADET se află din nou în imposibilitatea de a efectua cele zece lucrări. „În prezent, instituţia nu are buget aprobat pentru anul în curs şi nici pe cel rectificat pentru anul 2014, motiv pentru care nu putem estima data la care vor fi începute aceste lucrări şi nici durata lor. Este posibil ca lucrările să fie demarate în primăvara anului 2016”, au declarat reprezentanții RADET pentru B365.ro.

Problema bugetului ar putea fi rezolvată însă chiar în această săptămână. Astfel, pe ordinea de zi a ședintei Consiliului General al Municipiului București a fost inclus și proiectul privind aprobarea bugetului propriu al RADET pe anul 2015. Odată bugetul aprobat, RADET ar putea demara lucrările, însă acest lucru depinde de o serie de alți factori. Astfel, în luna decembrie, fiind o lună cu multe zile libere și sărbători, proiectul nu va fi început. Lucrările ar putea fi demarate la începutul anului viitor, însă și atunci depinde de prognoza meteo, pentru că nu se va putea lucra în zilele care temperaturile vor scădea sub limita de îngheț. 

 

Cookies