În vigoare: de astăzi, 8 ianuarie, se acceptă doar mască de protecţie de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95)

08 ian. 2022
1510 Afișari
În vigoare: de astăzi, 8 ianuarie, se acceptă doar mască de protecţie de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95)

Începând de astăzi, 8 ianuarie, în România nu mai ai voie pe stradă sau în spații închise decât cu mască de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95). Decizia este valabilă cel puțin o lună, pe perioada stării de alertă, prelungită până pe 6 februarie.

Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Măştile care sunt confecţionate din material textil şi/sau plastic sunt considerate neconforme.

Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
  • persoanele care sunt singure în birou
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
  • reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane
    vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public
  • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditatea crescută) sau activităţi sportive
  • persoane cu dizabilităţi cognitive.
  • Potrivit documentului, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi exceptate de la această măsură.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure, la intrarea în sediu, efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.

Ce amendă primești dacă porți alt tip de mască

De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Digi24. Verificarea purtării măștii se face de către polițiști și jandarmi.

Impunerea unui anumit tip de măști a fost decisă de Comitetul Național pentru Situații de urgență pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

Cookies